5x Voeding voor endometriose die je beter laat voelen

Ach, al die lijstjes. Gaan we weer. Maar: deze lijst bevat de belangrijkste voeding voor endometriose die je klachten kan helpen. Eten moet je toch, dus doe het in ieder geval met deze voedingsmiddelen!

Laten we meteen beginnen: als je de volgende stofjes / voedingsmiddelen iedere week een keer eet, doe je jezelf daar een groot plezier mee. En je kan ze makkelijk overal krijgen, je hoeft dus niet moeilijk te doen!

Voeding voor endometriose nummer 1: Chlorofyl

green leaves in white ceramic bowl

Chlorofyl is een stofje wat je terug kan vinden in groene groente, zoals spinazie, sla, boerenkool, palmkool etc. Het zorgt namelijk voor de groene kleur van deze groente! Chlorofyl helpt het lichaam om afvalstoffen en gifstoffen af te voeren. Chlorofyl is hier een echte superheld in!

Daarnaast is het voor endometriose een belangrijke stof omdat het het vrouwelijke hormoon oestrogeen beter in balans te krijgen: en waar hebben we met endometriose teveel van? Juist: oestrogeen. Chlorofyl helpt lichaamsvreemde oestrogenen die je binnenkrijgt via voeding, cosmetica of luchtvervuiling om te zetten naar onschadelijke vormen van oestrogeen. Endometriose cellen hebben oestrogeen nodig om te groeien, met een teveel aan oestrogeen zullen je endo klachten dan ook hetzelfde blijven of zelfs kunnen toenemen.

Teveel oestrogeen binnenkrijgen kunnen we niet altijd voorkomen: dit komt door de xeno-oestrogenen die overal in onze omgeving terug te vinden zijn. Wat we wel kunnen doen:

 • Eet zoveel mogelijk biologisch, zeker bij dierlijke producten.
 • Gebruik natuurlijke verzorgingsproducten zonder schadelijke chemische toevoegingen.
 • Vermijd zoveel mogelijk plastic voedselverpakkingen.
 • Verhit geen voeding of dranken in plastic.
 • Eet zoveel mogelijk groene groente met chlorofyl & DIM (zie nummer 3)

Voeding voor endometriose nummer 2: Zeegroenten

Je hebt waarschijnlijk al wel gehoord over de gezonde eigenschappen van Omega 3. En de balans met omega 6. (En anders klik hier). Omega 3 bestaat uit de deze vormen: DHA, EPA & ALA. Alle drie hebben ze hun eigen gezonde eigenschappen.

Nu is het zo dat de bekendste bron van Omega 3, vis is. En vis is.. tsja een moeilijke. Vis is vaak vervuild, bevat zware metalen, wordt op een niet zo gezonde manier gekweekt of gevangen en bovenop dat alles: vis is ontzettend duur.

Het goede nieuws is, dat vissen hun omega 3 halen uit plantjes. We kunnen de vis zelf overslaan (denk niet dt die vissen het in dit geval erg vinden) en direct de bron van omega 3 eten.

Wat valt er onder zeegroenten?

 • Zeewier
 • Zeekraal
 • Lamsoor
 • Zeekool
 • Zeemelde
 • Kombu
 • Zeevenkel
 • Nori
 • Wakame

Voeding voor endometriose nummer 3: Diindolylmethaan

bowl of sliced broccoli

Dit stofje wat een fyto-nutrient is, wordt meestal afgekort als DIM. DIM helpt de lever met het afbreken van oestrogeen. Nu hoef ik je natuurlijk niet meer te vertellen waarom afbreken van oestrogeen zo belangrijk is. En anders scroll je weer even naar boven 😉

Waar vind je DIM in? Voornamelijk in broccoli, radijs, rucola, tuinkers en in koolsoorten, dat maakt kool extra waardevol om endometriose symptomen te bestrijden!

Voeding voor endometriose nummer 4: Kruiden

spice bottles on shelf

Kruiden zijn geweldige hulpjes in de keuken en heerlijk om kruidenthee van te maken. Gember en kurkuma hebben sterke ontstekingsremmende eigenschappen, net als saffraan, koriander, lavas, rozemarijn, basilicum, salie en kaneel. Wist je dat je ook van gedroogde kruiden thee kan zetten? Van een theelepeltje kurkuma maak je een lekkere thee. Dit zijn dan wel kleine hoeveelheden die je binnenkrijgt: je krijgt wel degelijk gezonder stoffen binnen en je hebt bijgedragen aan je dagelijkse water inname.

Kruiden gebruik je in kleine hoeveelheden, maar kunnen desondanks een belangrijke bijdrage leven in welke nutriënten je binnenkrijgt. Bovendien zorgen kruiden ervoor dat je gekookte broccoli nét even wat beter smaakt. En door het lezen van dit lijstje weet je hoe belangrijk je groentjes zijn!

Voeding voor endometriose nummer vijf: Miso

miso soup on ceramic bowl

Miso is gefermenteerde soja. In het eboek Voeding: Eet je beter, heb ik het ook uitgebreid over soja, wanneer het voordelig werkt bij endometriose en wanneer niet. Hier een korte uitleg over miso: gefermenteerde soja heeft alle goede eigenschappen van soja, maar niet de nadelen van niet gefermenteerde ‘gewone’ soja. Dit zijn twee hele verschillende dingen.

Miso bevat vitamines en probiotica. Volgens onderzoek hebben de meeste vrouwen met endometriose ook darmproblemen. Probiotica kan helpen een disbalans in de bacterieën in de darmen te helpen herstellen, met minder buikklachten tot gevolg.

Daarnaast bevat miso fyto-oestrogenen. Fyto-oestrogenen lijken op onze eigen oestrogenen, maar komen uit plantjes en hebben een mindere werking. Door dat de fyto-oestrogenen onze eigen oestrogenen vervangen, hebben we een minder sterke werking van oestrogeen in het lichaam. Erg voordelig bij endometriose, waar we juist minder oestrogeen kunnen gebuiken.

Je kunt miso kopen in de supermarkt, bijvoorbeeld als pasta. Hier kun je heerlijke soepen van maken. Miso mag niet koken, dan gaan de meeste goede eigenschappen verloren, dus let daarmee op!

Eet zo gezond mogelijk

Natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je van je endometriose klachten af wilt -wat zeker mogelijk is, ik heb het meerdere malen gezien! Zorg goed voor jezelf, voeding kan je klachten als buikpijn, krampen, PMS klachten verminderen en zelfs je stemmingswisselingen in balans brengen.

Hulp nodig met beter eten? Het eboek ‘Voeding: eet je beter zonder stress‘ kan je daarbij helpen, waar je alles leert over welke voeding je beter kan vermijden en welke juist goed zijn. Je gaat stap voor stap aan de slag om te leren hoe je beter en gezonder kan eten op een simpele en eenvoudige manier. Je vindt er tips over hoe je gezond en goedkoop kan eten, tips voor uiteten te gaan en hoe je verantwoord kan ‘zondigen’. Je krijgt er heerlijk gezonde en makkelijke recepten bij, plus nog meer leuke bonussen!

endometriose dieet cursus

Of ga meteen voor het hele plaatje en pak al jouw endometriose klachten aan! Daarvoor is het Grote Endo Aanpakplan in het leven geroepen. Met deze bundel kun je jouw klachten als sneeuw voor de zon laten verdwijnen door te werken aan voeding, stress, slaap en bioritme, beweging en hormoon verstorende stoffen te vermijden.

Gebruik de code ‘vaarwelklachten‘ voor €5,- korting op jouw Grote Endo Aanpakplan.

Zoals altijd: heel veel succes en ik wens je de beste gezondheid toe.

Liefs Karin

Geef een reactie


endometriose symptomen klachten handboek

Wil je de laatsts ins en outs weten over endometriose?

Download gratis het handboek

Vind antwoorden op je vragen in dit uitgebreide handboek! Hoe zit de diagnose eruit? Welke behandelingen zijn er? En vooral: wat kan je verwachten? + nog veel meer!