Wist je dat deze bekende vrouwen endometriose hebben?

Het zijn net gewone mensen die beroemdheden. Ook beroemde vrouwen kunnen last krijgen van de chronische aandoening endometriose. Misschien heb je over Amy Schumer gelezen in het nieuws? Zo zijn er met haar nog een aantal vrouwen naar voren gekomen met hun verhaal. Wist je al dat bekende vrouwen endometriose hebben?

Wist je dat er ook een online community van Leven met Endo bestaat? Hier kan je je verhaal en ervaringen delen met lotgenoten, lees je tips over hoe je om kan gaan met pijn en klachten, vind je endo-vriendelijke recepten, steun van anderen met endo en meer!

De online community is gratis en je kan eventueel anoniem lid worden. In de community vind je ook trainingen die je kan aanschaffen om nog verder je endo klachten te verminderen.

Op Instagram vertelt Amy Schumer (die comédienne uit Amerika) over haar jarenlange gevecht met endometriose pijn. Heb je geen Instagram, dan kun je ook op nu.nl er in het kort over lezen. Onlangs heeft ze haar baarmoeder laten verwijderen (iets waarvan mijn huisarts zegt dat het onzinnig is). Maar in het geval van Amy Schumer: ze zegt dat ze eindelijk verlost is van haar jarenlange pijn en dat ze zich herboren voelt.

Endometriose is een ziekte waarmee je verstrikt kan raken in de medische wereld. Je bent niet alleen. Endometriose maakt geen verschil tussen arm en rijk, zoals je in dit bericht kan lezen. Het kan iedere vrouw overkomen. Wist je dat endometriose tot één van de meest pijnlijke aandoeningen die je kan hebben hoort?

Een aantal andere bekende vrouwen endometriose:

Spicegirl Emma Bunton

Emma Button endometriose

Babyspice kreeg de diagnose net nadat de Spicegirls uit elkaar gingen. Ze was 25 jaar oud. Emma bekende ook dat ze graag kinderen wilden, maar ze raakte maar niet zwanger en zo kwamen ze achter de diagnose. Uiteindelijk is het haar gelukt om twee kinderen te krijgen op de natuurlijke manier. Voordat Emma de eerste keer zwanger raakte zei ze dat ze destijds erg blij en gelukkig voelde. (Zou dat factor kunnen zijn?)

Whoopi Goldberg

Whoopi goldberg endometriose

Al 30 jaar geleden werd Whoopi gediagnosticeerd met endometriose. Ze zegt zelf dat ze geluk heeft dat ze een intelligente arts had destijds. Ze zet zich in voor de Endometriosis Foundation om meer bekendheid over de ziekte te krijgen. Ze had zelf een productlijn in hennepolie, maar die bestaat vandaag de dag niet meer. Ze zegt hierover dat het haar veel geholpen heeft. (Lees hier mijn ervaring met hennep ofwel cbd olie).

Dolly Parton

Dolly Parton endometriose

De country zangers met het gouden hart kreeg in 1982 de diagnose. Ze had al jaren problemen in de baarmoeder-area, maar stopte al haar energie in haar carrière. Toen ze plots met veel pijn acuut geopereerd moest worden, werd meteen een deel van haar baarmoeder verwijderd. Door deze operatie werd het voor haar onmogelijk om zwanger te raken en te blijven, iets wat ze wel heel graag gewild had. Door de tegenslag raakte ze in een depressie, twee jaar later zegt ze er pas weer bovenop te zijn gekomen!

Wist je dat ze tegenwoordig een eigen stichting heeft? Het heet de Dolly Partons Imagination Library. Ouders (in Engelstalige landen) kunnen hun kind gratis opgeven en krijgen dan iedere maand (!) een gratis boek opgestuurd. Wat een geweldige vrouw!

Lena Dunham

Lena Dunham endometriose

De actrice en schrijfster had jarenlang last van haar buik. Ze kreeg meerdere operaties, maar niemand kwam met de diagnose endometriose. Toen ze 31 werd kreeg ze zoveel pijn dat ze in het ziekenhuis werd opgenomen. Terug denkend aan haar kindertijd dat ze een namaak zwangere buik maakte en al die dagen dat ze wel kinderen wilde, maar voelde dat er iets niet klopte bleken juist. Ze besloot haar baarmoeder te laten verwijderen. Sindsdien voelt ze zich beter. Geen extreme pijn en vooral psychisch lijkt ze de wereld weer aan te kunnen.

Hier kun je haar verhaal lezen. Het is wel in het Engels. En een waarschuwing: ik hield het niet droog.

Wat we als endometriose vrouwen gemeen met elkaar hebben

Het gevecht met de pijn. De onzekerheid dat je ooit zwanger zal worden en 9 maanden lang het mooiste wezentje dat je je voor kan stellen mag dragen. De psychische klachten, depressies. Ik herken het allemaal. Ik word ook helemaal verdrietig van het lezen van de verhalen van andere vrouwen. Maar ik vind het ook heel waardevol. In deze blog vind je een aantal tips om met hevige pijn om te gaan.

We zijn niet alleen. Een op de tien vrouwen heeft endometriose en alhoewel het voor iedere vrouw anders is: makkelijk is het niet. Hoe meer we over onze ervaringen vertellen, hoe meer herkenning er komt. Gezonde mensen snappen niet hoe het is om ziek te zijn. Vrouwen die geen pijnlijke menstruaties hebben, snappen niet de pijn die met endometriose gepaard gaat niet.

Ik hoop vooral voor de jongere vrouwen dat de diagnoses in de toekomst geen jaren meer gaan duren. Dat wanneer je toch al endometriose moet hebben, het vroeg geconstateerd wordt. In de hoop dat al te grote schade voorkomen kan worden.

Herken jij je in een van de verhalen?

P.s. Op zoek naar snelle en makkelijke manieren om je endometriose symptomen en klachten te verlichten? Dan heb ik goed nieuws voor je:
endometriose symptomen ebook

9 Comments

 1. Ik hou van Dolly Parton! Kan geen 4 nummers van haar opnoemen, maar wat een vrouw 😀
  Als je al die verhalen zo hoort, is het toch bizar dat het in 2021 nog steeds als een strijd is om de diagnose alleen al te krijgen, laat staan een goed behandelplan. Hopelijk gaat het met jouw klachten beter?

  1. Nee ik ken ook geen nummers opnoemen behalve ‘Jolene’, maar vind het een fantastische vrouw. Bij mij gaat het af en aan. Schommelt heel erg. Hoe gaat het met jouw pms klachten?

   1. Hetzelfde: schommelend. Gelukkig nog steeds te handelen met de supplementen, maar geweldig is het nog lang niet.

    1. Balen is dat he 🙁 maar blijven zoeken en proberen!

     1. Opgeven is geen optie 🙂

 2. Endometriose was één van de redenen waarom mijn baarmoeder vorig jaar werd weggenomen. Daarna merkte ik dat ik bij inspanning heel veel pijn had in mijn buik. Na een darmonderzoek bleek dit de dikke darm te zijn. De endometriose zit namelijk ook rond mijn darmen en daar is weinig aan te doen. Gelukkig is het niet altijd en let ik nu zeker op dat ik mij niet fysiek overdoe.

  1. Jeetje dan is de endometriose wel verder verspreid. Hopelijk ervaar je wel minder klachten. Weet je of je tegen niet tegen bepaalde voedingsmiddelen kan? Of heb je alleen pijn tijdens inspanning? Sterkte!

 3. Angelique de Bree

  Er zijn veel vrouwen die het inderdaad hebben en helaas is er van veel kanten ook onbegrip. Het hoort erbij zeggen ze dan. Nou ik heb momenten gehad dat ik echt zoveel pijn had dat een pijnstillertje niet meer hielp. Ik ben blij dat er langzaamaan steeds meer bekendheid is hiervoor.

  1. Urgh, heel herkenbaar. Op een gegeven moment zei de huisarts tegen me: ik heb niets sterkers meer voor je. Gebruik je nu nog veel pijnstillers? Er komt als het goed is dit jaar een nationale campagne om meer ‘awareness’ te creëren voor endometriose.

Geef een reactie


endometriose symptomen klachten handboek

Wil je de laatsts ins en outs weten over endometriose?

Download gratis het handboek

Vind antwoorden op je vragen in dit uitgebreide handboek! Hoe zit de diagnose eruit? Welke behandelingen zijn er? En vooral: wat kan je verwachten? + nog veel meer!