Helpt kurkuma tegen endometriose groei en pijn?

Nadat ook de nieuws berichten dat endometriose tot één van de 20 meest pijnlijke medische aandoening behoord ons om de oren vlogen, is het logisch dat vrouwen op zoek gaan naar alternatieve middelen om de pijn te verlichten. Is kurkuma daar één van? We gaan op onderzoek:

Wat is kurkuma? (Een korte omschrijving)

Kurkuma ofwel Geelwortel, Koenier, Koenjit of Tumeric in het Engels, is een specerij dat wordt gewonnen uit de wortel van de plant Curcuma Longa. Het staat bekend om de gele kleur en wordt dan ook veel in curry’s gebruikt. Het zit dan ook standaard in onze supermarktpotjes Kerry.

Het kruid is een belangrijk supplement in de Ayurveda, Indiase geneeskunst. Al 6000 jaar wordt het gebruikt als wondelmiddel voor allerlei kwalen. Daar heeft het ook een spirituele betekenis, bij vele vieringen en tradities hoort kurkuma. Het schijnt een kruid te zijn die je ‘jong’ houdt.

Volgens de Ayurveda heeft Kurkuma de volgende eigenschappen:

  • Kurkuma is een anti-oxidant die het lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen die niet in het lichaam thuishoren en schade kunnen aanrichten aan organen.
  • Het zou ook goed zijn voor het darmstelsel. Het helpt bij overmatige gasvorming en een opgeblazen gevoel.
  • Werkt de vorming van nieuwe tumoren en cystes tegen.

Onderzoeken kurkuma en endometriose

In een onderzoek uit 2012 blijkt dat kurkuma een positief effect had op endometriose. Het kruid verminderde de hoeveelheid endometriose cellen en verminderde ook de hoeveelheid oestrogeen (E2) die geproduceerd werd door deze cellen.

Een ander bericht komt uit 2017, waar een literstuuronderzoek uit medische gegevens ook blijkt dat kurkuma positieve effecten heeft op endometriose. Zo wordt omschreven dat het zorgt voor minder ontstekingen, betere doorbloeding van het weefsel waardoor de cellen minder gingen woekeren.

Disclaimer: de onderzoeken werden gedaan op muizen en losse cellen. Er is dus geen hard bewijs dat kurkuma op ‘echte’ mensenlichamen werkt.

Nadat ik CBD olie heb geprobeerd (daarover kun je in deze post teruglezen), ben ik overtuigd genoeg om kurkuma eens uit te gaan proberen!

Ideeën om meer kurkuma te nuttigen

Mijn moeder zegt altijd: “baat het niet, dan schaadt het niet”. Ik vind het in ieder geval de moeite waard om uit te proberen.

  • 500ml/2 kopjes (veganistische) melk
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • 1 theelepel gemalen gember
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 1 theelepel vanille extract of vers vanille stokje
  • 1⁄2 theelepel gemalen kardamom
  • Snufje gemalen nootmuskaat
  • Snufje gemalen kruidnagel
  • 1 theelepel kokosboter
  • Snufje gemalen zwarte peper

Ik mengde de ingrediënten in een kommetje, maar zonder de vanille en ik heb de kokosboter vervangen door (geurloze) kokosolie.

Resultaat? Best lekker! Het is heel kruidig (duh), zou het niet op een lege maag drinken. Maar vond het zelf wel lekker bij een lunch of een licht avondmaal.

Je kan ook voorverpakte en kant-en-klare mixjes kopen met kurkuma er in. Ik kocht er een van het merk “Superlatte Barista Blend”. Mijn oordeel: lekker, maar niet bijzonder. Ik zou het persoonlijk niet nog een keer kopen, want het heeft voor mij teveel nadelen. Ten eerste: meer (plastic) verpakkingsmateriaal (tegen over kruiden uit een potje) en (zoals gebruikelijk) is er suiker aan toegevoegd. Dat hoeft van mij niet.

Kan je ook teveel kurkuma gebruiken?

Overal waar ’te’ voor staat is niet goed natuurlijk. Dat wist je al lang. Zoals met ieder kruid moet je oppassen met overmatig gebruik. Dat kan zijn: kruidentheeën en kruiden in het eten.

Een van mijn beste vriendinnen is afgestudeerd in de Chinese geneeskunde. Haar advies is dan ook, gebruik een kruid niet langer dan drie dagen achter elkaar. Wissel daarna weer af. Er zitten volgens haar heel veel werkzame stoffen in kruiden. Daar zitten de goede stoffen tussen, maar ook stofjes die in grote getale niet goed zijn voor het lichaam. Je lever, galblaas en/of nieren maken dan overuren om de stoffen uit je lichaam te krijgen en dat komt je gezondheid niet ten goede.

Er zijn uitzonderingen: sommige kruiden kun je onbeperkt gebruiken. Bijvoorbeeld brandnetel. Voordat je dus een kruid neemt, zoek het eerst op of overleg met een professional! (Ik ben geen kruidengoeroe helaas, misschien iets voor de toekomst? Ik vind het wel interessant namelijk).

En nu uitproberen maar

Ik ga de komende maand kijken of kurkuma tegen endometriose pijn helpt. Als het zover is, zal ik jullie een update geven!

Heb jij verder nog lekker kurkuma recepten om uit te proberen? Laat het me weten!

P.s. Op zoek naar snelle en makkelijke manieren om je endometriose symptomen en klachten te verlichten? Dan heb ik goed nieuws voor je:
endometriose symptomen ebook

6 Comments

  1. Zo grappig dit! Toen ik wekelijks ziek werd (en echt beroerd!) van de hormonale schommelingen, ging mijn moeder op zoek in haar prehistorische versie van haar homeopathische boek naar wat zou kunnen werken. Kurkuma werd genoemd en sindsdien doe ik altijd een theelepeltje ervan door mijn rijst. Er is ook thee van, maar die vond ik in ieder geval niet lekker. Of het echt werkt, weet ik niet want ik had een hele lijst gekregen met wel/niet eten dingen, maar de misselijkheid is sindsdien enorm afgenomen, dus waarschijnlijk wel.

    1. Prehistorische versie! Dat klinkt interessant haha! Ik heb vandaag ook kurkuma thee gevonden bij Holland & Barrett, vind ‘m nog best lekker. Maar m’n favoriete thee zal het niet worden.

  2. Ik gebruik best veel Kurkuma in de keuken. Toch nooit echt een verschil gemerkt in de lasten ten gevolge van mijn endometriose. Uiteindelijk denk ik niet dat er echt een wondermiddel is.

    1. Nee dat denk ik ook niet. Als ik een wondermiddel had gevonden, had ik had allang van alle daken af geschreeuwd haha!

  3. […] Als ik dat niet doe, neemt de pijn toe. Ondanks dat ik ook allerlei alternatieven geprobeerd zoals kurkuma en CBD-olie, de pijn blijft […]

  4. […] Gebruik kurkuma (dat ook ontstekingsremmend werkt), zie deze blog. […]

Geef een reactie


endometriose symptomen klachten handboek

Wil je de laatsts ins en outs weten over endometriose?

Download gratis het handboek

Vind antwoorden op je vragen in dit uitgebreide handboek! Hoe zit de diagnose eruit? Welke behandelingen zijn er? En vooral: wat kan je verwachten? + nog veel meer!