Toen ik onderzoek deed naar het endometriose dieet/gezond dieet/hoe-kun-je-met-eten-minder-lijden dieet, kwam ik op Engelstalige websites steeds de woordencombinatie ‘Anti-inflammatory diet’ tegen. Klinkt als iets wat geïmpregneerd -dus niet ontvlambaar- is, toch? Niet helemaal.

Het woord inflammatory komt van het woord inflammation af. Wat volgens Google Translate ‘ontsteking’ betekent. Volgens mijn Oxford dictionary overigens ook, dus het zal wel waar zijn. Dat maakt dat het dieet dus een “anti-ontsteking” dieet is.
Wat hebben we daar dan als endometriose-gekwelden? De stichting Endometriose zegt daar het volgende over:
Het (weefsel) “groeit” daar (buiten de baarmoeder), en zorgt voor een chronische ontsteking met een scala van klachten. (1)
Stichting Endometriose
De klachten van endometriose komen dus doordat het weefsel buiten de baarmoeder zit. Dat kan niet weg en gaat vervolgens ontsteken. We kunnen dus één of meerdere ontstekingen in ons lichaam hebben. In mijn geval waren dat meerdere plekken op de baarmoederwand en aan de achterkant van de baarmoeder. Hoe klein ze ook mochten zijn, dat gaf mij intens veel pijn.
Waar gaat het bij anti-inflammatory om?
Ik las onder andere dat het Mediterraanse dieet en het DASH dieet, ontstekingsremmende diëten zijn. Maar hoe werkt dat dan vroeg ik mij af? Bepaalde voedingssoorten blijken ontstekingsbevorderend te zijn, terwijl andere het juist remmen. En drie keer raden, wat ontstekingsremmend werkt? Juist. Vers fruit, groente, noten en gezonde olie. Daar staat gefrituurd eten, alcohol en suiker tegenover. Dat het een beter is dan het ander, dat wisten we allang. Dus waar ligt de nuance?
Volgens de website van Harvard Medical School kun je met een dieet ontstekingen aanvechten. Die ontstekingen kunnen volgens hen gelinkt worden aan meerdere ziektes, waaronder kanker, depressie, diabetes en Alzheimer. Ik geef een kort overzicht:
Voedsel dat je beter kan laten staan
- Wit brood of pasta
- Witte rijst
- Snoep, gebak, koek, chocolade
- Pizza
- Bewerkte ontbijtgranen (gepoft, gebakken etc.)
- Kant-en-klaar pakjes en sauzen
- Gefrituurd eten
- Rood vlees
- Bewerkt vlees (worstjes, sommige beleg)
- Margarine
Producten die juist belangrijk zijn om binnen te krijgen
- Groene (blad)groente
- Olijf olie (koudgeperste)
- Tomaten
- Ongebrande noten als walnoten en amandelen
- Vette vis als zalm, tonijn, makreel en sardines.
- Fruit
Ik denk dat alle diëten iets gemeen hebben (net zoals deze): zoveel mogelijk natuurlijk eten en zo minder mogelijk bewerkt voedsel eten. Zo krijg je de meeste voedingsstoffen binnen, waar je lichaam ook daadwerkelijk iets aan heeft. Anders is je lichaam tijd en energie kwijt met het afbreken van stoffen, waar het uiteindelijk toch niets aan heeft. Zo belast je je lever alleen maar meer. En dat kan niet de bedoeling zijn. (Endometriose komt ook met een hormonale onbalans. De lever moet een teveel aan hormonen afbreken, dus die wil je zoveel mogelijk ontzien).
Mijn ervaring met het Mediterraans dieet
Waarom heb ik gekozen voor dit dieet? Ten eerste: de naam van dit dieet. Ik zou wel willen leven aan de Middellandse zee. De late etenstijd doe ik toch al aan.
Ten tweede: het is bewezen effectief. Het wordt aangeraden door onder andere de Alzheimer stichting en de Maag, darm en lever stichting.
In 1960 bleek uit onderzoek dat de mensen rond de Middellandse zee betrekkelijk weinig met ziekte te kampen hadden. Na verder onderzoek bleek dus voornamelijk met hun dieet te maken te hebben. Reden genoeg voor mij om het ook te proberen.
Natuurlijk lukte mij dit niet meteen. Maar op een gegeven moment was ik de pijn zo zat. Ik moest iets doen! En dus ging ik radicaal begin november over op een streng dieet. En zelfs met de kerst wist ik me te beheersen. Apetrots was ik op mezelf!
Maar wat waren nu de effecten vraag je je af? Misschien heb je in een eerdere blog gelezen dat ik met kerst van de pijn lag te kronkelen. Nee, wat dat betreft zag ik niet zo snel resultaat. Ik wilde het bijna opgeven. Ik dacht dat ik het allemaal voor niets deed, maar toen gebeurde er wel ineens heel iets anders.
Ik raakte in januari zwanger! En daarmee was de menstruatiepijn ook weg (ingeruild voor maanden misselijkheid en overgeven, maar hè het is een keer wat anders). Drie maanden na de geboorte van mijn zoontje kwam echter opoe al weer om de hoek kijken. En hallo pijn, die was mooi weer terug!
Het is me nog niet gelukt me weer in het mediterraans dieet te storten. (Iets met een pasgeboren baby en vermoeidheid). Maar dat ga ik zeker weer proberen! Nu mijn kleine 9 maanden is, heb ik meer rust. Hij slaapt gelukkig ook een stuk beter dan in de eerste 6 maanden. Dat geeft mij meer tijd om te koken. Binnenkort zal ik hierover een update geven, maar ik ga het zeker wat tijd gunnen.
Heb jij ervaring met dit of een ander dieet? Laat het me weten!

Bronnen:
1. Stichting Endometriose
2. Harvard Health Medical School
1 Comment
[…] Of nog meer lezen over ontstekingsremmend voedsel? Lees hier verder. […]