Endometriose en werk – Ik ben mijn baan kwijt!

Ik zal meteen met de deur in huis vallen: ik heb geen werk meer. Schuldige? Endometriose. Mijn proeftijd is niet verlengd, dus ik hoef per direct niet meer te komen. Ineens zit je thuis. En dan?

Ontslagen door endometriose

Sidenote: Toen ik mijn werk kwijtraakte had ik nog niet de diagnose endometriose. Wel was er sterk het vermoeden en dit werd later ook met een inwendige echo bevestigd.

Ik was net met een nieuwe baan begonnen

Begin dit jaar had ik mijn oude baan opzegd en wilde ik vol goede moed aan een nieuwe uitdaging (lekker cliché!) beginnen. Ik had een paar weken ertussen vrij, dus lekker even in-between-jobs. Maar dan echt! In die periode begon in steeds meer last te krijgen van mijn menstruatie. In de laatste maan van mijn oude werk, had ik ook al een keer zoveel last. Ik hoopte toen dat het een eenmalig iets zou zijn. Vrouwen zijn zo veranderlijk als het weer, toch?

Maar de maand erna was erger. En toen ik mijn nieuwe werk begon, was die maand nóg erger. De pijn is niet uit te houden. Ik loop krom van de pijn. Kom niet eens de trap af. Wat doe je dan? Tsja, dan meld je je ziek. Er zit niets anders op.

Na die rampzalige menstruatie ging de pijn niet weg. Ik bleef krampen houden. Mijn huisarts bleef me naar huis sturen met pijnstillers. Naproxen. Ook die hielpen niet. Toen mijn huisarts zei weinig meer te kunnen doen dan nog meer pijnstillers voorschrijven heb ik een andere dokter gezocht. Toen ik daar op spreekuur kwam heeft ze meteen doorverwezen naar een ziekenhuis in Den Haag. Ze was er bijna zeker van dat ik endometriose heb. (Ze bleek gelijk te hebben).

Ik kreeg wel rare reacties van mensen toen ik me ziek meldde

‘Hoe kan het dat je nu ineens last hebt van je menstruatie. Had je dat niet eerder dan?’ ‘Hoe kan je nou zoveel pijn hebben van je menstruatie?’ Toen ik op een iets betere dag op werk verscheen, werd er gezegd: ‘Ohja, je ziet eruit of je ieder moment gaat flauwvallen.’ Niet gek met de hoeveelheid Tramadol die ik van mijn nieuwe huisarts had meegekregen.

Maar gelukkig waren er ook meerdere mensen die het wel begrepen. Een collega (nu dus oud-collega) had endomeriose gehad en was er ook van overtuigd dat ik dat had. Bovendien werkte ik op een basisschool. Je kan niet zomaar even naar het toilet. Je kan niet even zitten of rustig aan doen. Als je ziek bent heeft de school een probleem, want ze moeten een vervanger voor je zoeken. Al met al snap ik dat ik niet door mijn proefperiode ben gekomen. Ik kan dit werk op dit moment gewoon niet aan.

Mijn werkgever heeft me meteen ziekgemeld bij het UWV. En de ziektewet uitkering was zo geregeld. Dat is dan weer een zorg minder. Ik hoop dat dit allemaal niet te lang gaat duren. We zullen zien.

Geef een reactie


endometriose symptomen klachten handboek

Wil je de laatsts ins en outs weten over endometriose?

Download gratis het handboek

Vind antwoorden op je vragen in dit uitgebreide handboek! Hoe zit de diagnose eruit? Welke behandelingen zijn er? En vooral: wat kan je verwachten? + nog veel meer!