Hallo mede-endometriosestrijder! We weten allemaal dat endometriose geen pretje is. Maar endometriose betekent voor iedereen iets anders. Endo kan variëren van wat vage klachten tot intense pijn wat het dagelijks leven ernstig belemmerd. (En alles daar tussenin). In welke categorie van endometriose klachten val jij?
In deze blogpost wil ik graag wat verschillende endometriose ervaringen met je delen, zodat je misschien wat herkenning (en geruststelling) vindt. Onthoud dat iedereen uniek is en dat jouw ervaring belangrijk is, hoe mild of heftig je klachten ook zijn.
Endometriose symptomen
Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen die kunnen voorkomen:
- Menstruatiepijn: Krampachtige pijn vóór en tijdens de menstruatie.
- Chronische bekkenpijn: Aanhoudende pijn in het bekkengebied, zelfs buiten de menstruatieperiode.
- Pijn tijdens seks: Onaangename of pijnlijke geslachtsgemeenschap.
- Gastro-intestinale problemen: Buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree of obstipatie.
- Vermoeidheid: Overweldigende vermoeidheid en uitputting.
- Onvruchtbaarheid: Moeilijkheden bij het zwanger worden.
- Pijnlijke ontlasting: Pijn tijdens het plassen of het legen van de darmen.
Hier boven worden algemene en veelvoorkomende symptomen van endometriose genoemd. Maar er bestaan nog veel meer symptomen (misschien wel een eigen blog waardig!).
- Spotting en bloedverlies tussen de menstruaties in: bruin of donkerrood bloedverlies wat niet telt als menstruatie zelf.
- Hevig bloedverlies: tijdens de menstruatie speelt er zoveel bloedverlies op dat er geen tampon, maandverband of cup tegen op gewassen is.
- Bloedstolsels of bloedproppen: tijdens de menstruatie kan dik baarmoederweefsel tussen het bloedverlies inzitten. Het lijkt dan op een dikke prop.
- Algehele pijn: het zenuwstelsel kan ook aangetast worden door endometriose waardoor er pijn op andere plekken in het lichaam kan ontstaan.
- Ovulatiepijn: in sommige gevallen kan bij endometriose de ovulatie ook hevige buikpijn veroorzaken.
- Hoofdpijn: door hormonale disbalansen kan iemand met endometriose vaker hoofdpijn ervaren.
- Misselijkheid en duizeligheid: ook brandend maagzuur komt veel voor.
- Rugpijn en pijn in de liezen of benen: pijn vanuit de buik kan doorstralen naar de onderrug, de liezen en de benen.
- Neerslachtigheid of depressie: hormonen die niet in balans zijn door de endo kunnen ook mentaal hun weerga hebben. Daarnaast kan het leven met heftige klachten ook een negatief effect op het psychische welzijn hebben.
Naast deze symptomen kun je ook andere endometriose klachten ervaren. Een lichaam is een complex ‘iets’, als het radertje op één plek niet goed draait, heeft dat effect op de rest van het lichaam. Daarom kan voor iedereen endometriose klachten anders zijn. (Misschien ook dat het daarom zo lang duurt voordat we de juiste diagnose krijgen!?).
Milde endometriose symptomen
Laten we beginnen met Mila. Mila heeft last van milde endometrioseklachten. Ze ervaart een lichte, krampachtige pijn tijdens haar menstruatie, vergelijkbaar met menstruatiekrampen. Soms heeft ze ook last van lage rugpijn en vermoeidheid. Haar klachten zijn draaglijk en kunnen meestal worden verlicht met pijnstillers en wat extra rust zoals een warm bad. Mila heeft geluk dat haar endometriose niet veel invloed heeft op haar dagelijks leven en ze kan nog steeds genieten van haar favoriete activiteiten.
Heftige endometriose symptomen
Aan de andere kant hebben we Emma, wiens endometrioseklachten veel heviger zijn. Emma ervaart intense pijn voor en tijdens haar menstruatie, die haar soms volledig uitgeschakeld. Ze voelt zich vaak misselijk en heeft last van hevige bloedingen. De pijn straalt uit naar haar onderrug en kan zelfs naar haar benen uitstralen. Emma’s endometriose heeft een aanzienlijke invloed op haar dagelijks leven en ze moet iedere dag vele rustmomenten inlassen en haar activiteiten beperken om met de pijn om te kunnen gaan.
Endometriose ervaringen: Geen enkele ervaring is hetzelfde
Endometriose ervaringen zijn voor iedereen verschillend: van bijna niet herkenbaar tot zo ernstig dat iemand niet meer goed kan functioneren. En alles daar tussen in. Mijn ervaring is zeker die van de heftige symptomen. (Zoals je hier kunt lezen).
Maar hoe zit dat bij jou? Hoeveel klachten ervaar jij? Neem eens een kijkje naar onderstaande afbeeldingen. In welk klachtenbeeld herken je jezelf? Natuurlijk ben je welkom bij onze online community om jouw verhaal te delen en te sparren met anderen die (ongeveer dus) hetzelfde meemaken.
Ik zat duidelijk aan de ‘heftige’ kant in 2018 en 2019. Langzaam aan ben ik naar ‘rechts gekropen’ en denk ik dat ik nu op de grens van hinderlijk en licht zit. Dat ik twijfel tussen de twee ligt eigenlijk aan mijn omgeving. En daar bedoel ik mee: hoeveel stress ik heb. Ik ben er inmiddels wel achter dat stress een enorme factor is in hoe (ernstig) ik mijn endometriose klachten ervaar. Toen mijn schoonvader vorig jaar kanker kreeg, kreeg ik ook ineens weer veel meer endometriose klachten. Pijn in mijn buik, hoofdpijn, krampen. Maar ook als mijn zoontje ziek is, of wanneer ik gewoonweg heel druk ben ervaar ik nog wel eens meer klachten. Zo fluctueert het eigenlijk een beetje. (Trouwens, mijn schoonvader is inmiddels weer helemaal schoon en het gaat goed met hem!).
De vier gradaties van endometriose
Ik weet door mijn kijkoperatie dat ik graad 4 endometriose had. De gradaties zijn puur een medische gegeven dat iets zegt over waar en hoeveel endometriose haarden zich in het lichaam bevinden. Graad 1 en 2 kunnen operatief verwijderd worden, waar 3 en 4 vaak te diep zitten om te kunnen verwijderen. Bij mij zaten er ook endometriose haarden achter mijn baarmoeder, waar ze niet bij konden. Deze hebben ze er dan ook tijdens de operatie niet uit kunnen halen.
De gradaties zeggen dus niet over welke klachten iemand ervaart. Iemand met gradatie 2 kan meer klachten ervaren dan iemand met endometriose gradatie 3. Zo zie je maar weer: endometriose ervaringen zijn voor iedereen anders!
Lees meer over de gradaties op endometriose.nl
Blijf niet met je klachten zitten
Zoals ik veel te lang gedaan heb. Het maakt niet uit hoeveel of welke klachten je ervaart. Ook al heb je er ‘een beetje’ last van of ‘valt het wel mee’. Klachten zijn een manier van je lichaam om aan te geven dat er iets mis gaat. Klachten zijn een teken dat er werk aan de winkel is! Blijf alsjeblieft niet met je klachten rondlopen tot ze erger worden. Wat ik inmiddels ontdekt heb: er is altijd een manier of oplossing om je beter te voelen! Je verdient het zo om je goed te voelen!
Als je over je klachten wilt praten, ben je altijd welkom in onze community. Klagen is toegestaan.