Endometriose klachten herkennen

endometriose klachten herkennen

Je hebt soms wat buikpijn. En je menstruaties zijn alles behalve leuk. Je hebt veel bloedverlies en er zitten vaak van die proppen tussen je menstruatiebloed. En als je het er nu zo over hebt, ja dan sta je vaak ook wel vermoeid op uit bed. En heel misschien, geef je eerlijk toe, dat je je af en toe als een draak kan gedragen. Maar dat is normaal. Toch?


In 2018 ging ik maar eens naar de dokter omdat ik bést wel veel last had van mijn menstruaties. Het hoorde erbij. Dat werd tegen mij gezegd in ieder geval. De pil dan maar vroeg de huisarts? Nee dat wilde ik niet. Het jaar daarop (en vele huisartsbezoekjes verder) kreeg ik de diagnose endometriose. Maar als ik eens goed terug kijk naar de jaren voor mijn diagnose: dan realiseer ik nu dat het al een hele tijd niet zo goed met me ging.

Klachten wegwuiven, want ja zo is het leven

We zijn er goed in: doorgaan. Oh ongemakje hier. Even niet zo lekker daar. Het hoort er bij. Het leven gaat niet alleen maar over rozen. Er lijkt niet zo veel aan de hand, maar de klachten sluipen je leven in. Met de kennis van nu zie ik dat de jaren voor mijn diagnose ook al best wel zwaar waren. Vaak buikpijn, afspraken afzeggen omdat ik ongesteld was, na werk meteen mijn bed in duiken omdat ik zo moe was. Pas toen ik écht niet meer kon, ging ik zo vaak naar de huisarts dat er toch iets uitkwam: endometriose.

endometriose klachten blog

Hoe herken je endometriose klachten?

Endometriose is een complexe en vaak pijnlijke aandoening die nogal wat invloed kan hebben op je leven. De diagnose kan niet eenvoudig gesteld worden: vaak via een echo bij de gynaecoloog, maar lang niet altijd. Daarnaast hebben de klachten overlap met andere medische aandoeningen. Er zijn wel klachten die veel vrouwen met de diagnose hebben:

Veelvoorkomende endometriose klachten:
  1. Menstruatiepijn: Terugkerende en hevige menstruatiepijn, die soms veel erger is dan normaal.
  2. Chronische Bekkenpijn: Pijn in het bekkengebied die optreedt buiten de menstruatieperiode.
  3. Pijn tijdens Seks: Oncomfortabele of pijnlijke geslachtsgemeenschap.
  4. Gastro-intestinale Klachten: Dit kan variëren van buikpijn en opgeblazen gevoel tot constipatie of diarree, vooral rond de menstruatie.
  5. Onvruchtbaarheid: Endometriose kan het moeilijker maken om zwanger te worden.
  6. Vermoeidheid: Overmatige vermoeidheid.

Doe hier de gratis test om te kijken welke endometriose klachten jij ervaart. (Wel terug komen voor de tips hieronder natuurlijk;)

Endometriose klachten herkennen: Luister naar je Lichaam

Het is de kunst om naar je lichaam te luisteren. Niet makkelijk in onze drukke levens. Daarom heb ik een tip voor je: Neem 3x per dag even 5 minuten om je aandacht bij je lichaam te leggen. Adem even een paar keer diep in. En probeer te voelen wat er in je lichaam gebeurd. Heb je ergens pijn? Zijn je schouders en je kaak ontspannen? Zeurt of trekt het ergens? Schrijf je bevindingen op en kijk er na een paar weken eens goed naar. Hoe vaak ervaar je pijn of ongemak?

Wees eerlijk! Je hoeft voor niemand iets te verbloemen. Je hoeft je niet groot te houden. Het gaat om jouw lichaam. Jouw gezondheid en dat is je grootste goed!

endometriose klachten dagboek

Kom je tot de conclusie dat je ongemakken of pijn ervaart: dan wordt het echt tijd om naar de huisarts te gaan. Ga niet wachten tot je klachten erger worden! Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: menstruatiepijn hoort niet! Je hoort je (meestal) goed te voelen. Nee, je kan je niet altijd fantastisch voelen. Maar als je pijn hebt, ongemakken ervaart, dat is dat een teken van jouw lichaam dat er iets aan de hand is. Misschien is het endometriose, misschien niet. Maar het is aan jou om er iets aan te doen.

Heb je je dagboek een tijdje bijgehouden en je hebt de symptomen test gedaan? En wijst dat wel heel erg naar endometriose? Als je vermoedt dat je endo hebt, vraag dan bij je huisarts om een verwijzing naar een gespecialiseerd gynaecoloog.

Wat te doen met je klachten?

Nou, ten eerste natuurlijk is om je endometriose klachten te bespreken met je huisarts. Je bent welkom in onze (gratis) online community om je ervaringen delen en vragen te stellen aan de anderen of mij. Je kan beginnen met dit ebook: 15 beste endo tips, waarin je tips krijgt hoe je bijvoorbeeld met pijn kan omgaan en wat do’s en dont’s zijn bij endo. Of, als je opzoek bent naar informatie over de diagnose en hoe dat gaat: dan is dit ebook wel geschikt voor je.

Heb je vragen voor me: je mag me mailen. Ik zal zo snel mogelijk reageren.

Heel veel sterkte!

Geef een reactie

endometriose symptomen klachten handboek

Wil je de laatsts ins en outs weten over endometriose?

Download gratis het handboek

Vind antwoorden op je vragen in dit uitgebreide handboek! Hoe zit de diagnose eruit? Welke behandelingen zijn er? En vooral: wat kan je verwachten? + nog veel meer!