Endometriose en de pil: de voor- en (grootste) nadelen

Bij gebrek aan andere medicijnen wordt vaak de anticonceptiepil voorgeschreven voor klachten bij endometriose. Maar wat zijn de plus en minpunten van de pil? Is het een goede optie als medicijn of een korte termijn oplossing om symptomen te onderdrukken?

Endometriose en de pil gaan vaak samen: wanneer je bij de huisarts komt (en geen kinderwens hebt), wordt de pil standaard als ‘oplossing’ voor menstruatieproblemen gegeven. Zo ook bij endometriose symptomen. Het is natuurlijk ook omdat er nog niet -veel- alternatieven zijn als behandeling. Voor sommige vrouwen werkt het om symptomen te onderdrukken (want weggaan doet de endo niet), voor andere vrouwen zijn de bijwerkingen zodanig vervelend dat ook de pil geen optie is.

Even tussendoor nog, voor we weer verder gaan met het artikel:

Wist je dat er ook een online community van Leven met Endo bestaat? Hier kan je je verhaal en ervaringen delen met lotgenoten, lees je tips over hoe je om kan gaan met pijn en klachten, vind je endo-vriendelijke recepten, steun van anderen met endo en meer!

De online community is gratis en je kan eventueel anoniem lid worden. In de community vind je ook trainingen die je kan aanschaffen om nog verder je endo klachten te verminderen.

De nadelen van het gebruiken van de pil

Wanneer je de anticonceptiepil gebruikt, heb je geen ‘echte’ menstruaties. In de pil zitten namaak hormonen: ze zijn chemisch. De chemische hormonen nemen de plek van de eigen hormonen in: jouw lichaam maakt deze hormonen dus niet zelf meer aan. Je hormoonhuishouding kan je zien als een tuin die water nodig heeft om te groeien. Iedere dag is anders: er zijn droge zonnige dagen en natte koude dagen. Stel nou dat die tuin aan ‘de pil’ is en de pil is in dit geval een gieter met water. Iedere dag krijgt de tuin dezelfde gieter met water: ongeacht of het een droge zonnige dag is of een natte regenachtige.

Chemische ontregelaars

Normaal gesproken stelt je lichaam je hormonen fijn af met elkaar: ze werken samen. Ze geven boodschappen af, regelen je slaap en je metabolisme. Met de pil wordt dit proces verstoort. Het is daarom dat veel vrouwen aan komen in gewicht, last krijgen van hoofdpijn, stemmingswisselingen, onrustige huid, verminderde libido etc. (het lijstje gaat nog wel even door).

Laatst las ik in een onderzoek dat endometriose mogelijk een verband houdt met op jonge leeftijd voor het eerst menstrueren. Waar dit vroeger (100 jaar geleden) 16 jaar was, is het tegenwoordig normaal als meisjes op 13-jarige leeftijd gaan menstrueren. Ik hoor bij veel vrouwen met endometriose ook vaak 12 of zelfs 11 jaar voorbij komen. En vele van die vrouwen hebben vanaf hun eerste menstruatie veel klachten. En wat kregen we dan van de huisarts als oplossing? Jawel: de pil.

Er wordt gelooft dat vanaf zo’n jonge leeftijd chemische hormonen gebruiken ook invloed heeft op onze hormoonbalans voor de rest van ons leven. In de puberteit zijn je hormoonklieren, hormoonstelsel en je geslachtsorganen bezig met ‘opstarten’ en ‘afstellen’. Je lichaam (dat nog nooit eerder vruchtbaar is geweest) zoekt naar een manier om je cyclus op gang te brengen. Dit proces heeft tijd nodig. Je kreeg ook niet van de ene op de andere dag borsten. Die hormonen moeten hun draai gaan vinden.

Stemmingswisselingen en depressiviteit

Toen ik begin twintig was had ik ook een pil waarvan ik zo depressief werd, dat ik suïcidale gedachten kreeg. Toen ik met de pil stopte, ging de depressiviteit over. (En ik ben niet de enige volgens dit onderzoek). De pil (ander merkje) die ik daarna uit probeerde werd ik gedeeltelijk blind van. Toen ik ook met die pil stopte, ging mijn oog probleem ook weer weg. Ik besloot toen te stoppen (ik had echt een piltrauma opgelopen) en de menstruatiepijn voor lief te nemen.

De lever en vitamines

De hormonen uit de pil zijn chemische: ze moeten weer afgebroken worden door de lever. Dit kan een enorme belasting zijn voor je lever. Hiervoor worden ook de nodige vitamines gebruikt. Bij gebruik van de pil ontstaat al snel een tekort aan vitaminen. Vooral vitamine B6, B12 en folaat (de betere opneembare versie van foliumzuur) zijn extra nodig. Ook magnesium, zink, selenium en vitamine C zijn belangrijk. Zorg dat je gezond eet en de goede supplementen neemt om tekorten aan te vullen en je lichaam te ondersteunen.

Effecten van de pil op de vruchtbaarheid

Endometriose en zwanger worden is een ding.. op zichzelf. Vanzelfsprekend gaat aan de pil zijn en zwanger worden niet goed samen. Een nadeel van aan de pil zijn is dat het even kan duren als je ermee stopt dat je menstruatiecyclus weer op gang komt. Zo kan het bij sommige vrouwen een jaar duren wordt hun cyclus regelmatig wordt. En dat zijn ‘normale’ vrouwen en geen vrouwen met endometriose die naast een hormonale disbalans ook nog eens met heftige (menstruatie)pijn te maken hebben.

De prikpil werd door mijn huisarts dan ook alleen aangeraden als ik echt geen kinderwens meer had. Bij de prikpil kan het tot een half jaar duren voordat de laatste injectie is uitgewerkt. Omdat bij endometriose toch al een hormonale disbalans is, kan het volgens mijn huisarts te lang duren om zwanger te worden (en in de tussentijd met de pijn om te gaan). De prikpil leek mij sowieso nogal heftig en heb ik daarom dan ook geweigerd. (En ik ben achteraf ook erg blij met deze beslissing, zie kopje ‘Welke pil is geschikt voor endometriose’).

Zijn er ook nog voordelen bij endometriose en de pil nemen?

Ja, welgeteld één. Hoewel ik absoluut tégen de pil ben vanwege alle nadelen, ben ik absoluut niet tegen vrouwen met endometriose en de pil wel slikken. En dat is omdat ik weet hoe pijnlijk endometriose kan zijn.

Soms is de pil de enige oplossing tegen de verlammende pijn. Als je moet kiezen tussen de pil slikken of de helft van je leven over de grond kruipen van de pijn, kies dan voor de pil. Dat heb ik ook gedaan nadat ik bevallen was. Omgaan met mijn endometriose pijn (klik de link voor tips hierover), bijkomen van een bevalling en zorgen voor een baby was niet iets wat ik kon combineren met mijn endometriose. De oplossing was voor mij op dat moment om aan de pil te gaan en het duurde twee jaar voordat ik er weer vanaf was. Maar het was gewoon nodig.

Welke pil is geschikt bij endometriose?

Omdat ik helaas na drie maanden na de bevalling weer ongesteld werd (can’t believe my luck pff) en nog wel borstvoeding gaf, ging ik aan de mini-pil. De mini-pil bestaat alleen uit het chemische progesteron, de ‘normale’ pil is een combinatiepil die oestrogeen en progesteron bevat. Omdat ik ook gelezen had dat endometriose een oestrogeen dominantie betekent en dat in Amerika uit onderzoek bleek dat vrouwen met endo beter reageerde op de ‘progesteron only’ pil, besloot ik voor de mini-pil te gaan.

Gelukkig had ik geen van de heftige bijwerking die ik eerder had gehad behalve dat ik er mega van aankwam. Ik woog na een paar weken de pil slikken zwaarder dan dat ik aan het einde van mijn zwangerschap woog. Als ik in de spiegel keek, zag ik eruit als een opgeblazen ballon (vond ik dan).

2021 en 2022: van 81 kilo naar 73 (+ zoontje als bewijs dat we een jaar verder zijn)

Als je aan de pil bent en je hebt klachten, of er over nadenkt om aan de pil te gaan is de ‘progesteron only’ pil wellicht een betere optie. Je kan dit met je huisarts bespreken.

Maar dan is er nog iets (wat veel mensen niet weten): bio-identieke hormonen

Bio-identieke hormonen hebben dezelfde moleculaire opbouw als lichaamseigen hormonen. Ze zijn dan ook door het lichaam veel beter te verwerken en af te breken dan de chemische. Progesteron kan het beste worden genomen in capsules (de crème kan worden omgezet in oestrogeen en dat wil je met endometriose niet). De capsules heten Utrogestan en zijn via de huisarts beschikbaar bij de apotheek. Dit wordt niet standaard ingezet bij menstruatieproblemen, maar je kan er bij je huisarts naar vragen nu je weet dat het bestaat. (Ik had er ook nog nooit van gehoord totdat ik mijn hormoonopleiding ging doen).

Stoppen met pil & endometriose

Er zijn veel redenen om te stoppen met de pil, maar dat zal met endometriose niet mee vallen. Het is zeker mogelijk, maar als je vanwege de pijn aan de pil bent gegaan zul je veel aan jezelf moeten werken eer je weer kunt stoppen. Zie volgende kopje!

Werken aan klachten verminderen met voeding en leefstijl

Er valt veel winst te halen door je voeding en leefstijl aan te passen. Onder dat laatste valt onder andere slaap, stress en beweging. Er komen factoren kijken bij een hormonale disbalans. dat er op alle gebieden vaak heel wat winst te behalen valt.

Met voeding kan je ervoor zorgen dat je de juiste nutriënten, vitamines en mineralen binnen krijgt. Hierdoor geef je je immuunsysteem een boost, verbetert je darmflora, functioneert je lever beter. Belangrijke hormonen krijgen de kans hun werk te doen. Je krijgt meer energie. Lees hier verder als je graag een begin wilt maken met voeding.

Met slaap herstel je: je hormoonstelsel reguleert, anti-oxidanten pakken oud en kapot weefsel aan, je immuunsysteem kan zijn werk beter doen, ook hier krijg je meer energie.

Als we onze stress reduceren, gaan onze stresshormonen omlaag en kunnen andere hormonen die we zo hard nodig hebben, floreren. We gaan minder ‘overleven’ en krijgen de kans om te herstellen in plaats van maar altijd vechten of vluchten.

Door een goede mindset zijn we beter bestand tegen de frustraties en tegenwerking die met endometriose gepaard gaat. We kunnen de pijn de baas zijn.

Door te bewegen ontspannen we, bouwen we conditie op, boosten we hormoonaanmaak. We worden fitter, krijgen meer energie en zitten we beter in ons vel. En vooral belangrijk: Je hoeft geen marathon te lopen om dit te bereiken! Dagelijks een blokje om helpt al. Krachttraining helpt helemaal om van je oestrogeendominantie af te komen!

Endometriose en de pil: go or no go?

Zoals je in deze blogpost gelezen hebt: het hangt er vanaf. Loop je krom van de pijn? Dan kan de pil een uitkomst bieden om je klachten te verminderen. Ondertussen kun je werken aan voeding en leefstijl waardoor je je beter gaat voelen. Wellicht komt dan het moment waarop je kan zeggen: en nu ga ik van de pil af.

Het kan een lastige keuze zijn: aan de pil gaan of stoppen met de pil, maar weet dat je altijd je gedachte weer kan veranderen. Als je liever niet aan de pil gaat, maar het is even nodig, dan is dat zo. het kan een tijdelijke oplossing zijn. En als je wilt stoppen: besteed dan eerst aandacht aan je voeding en leefstijl. Zorg goed voor jezelf. Kijk waar je je winst kan halen, zodat je in de toekomst kan stoppen met de pil. Luister goed naar je lichaam!

Ben jij op dit moment aan de pil of wil je ermee stoppen? Laat het me weten!

Boeken tips over de pil / bronnen gebruikt voor deze blogpost

  • ‘Je brein aan de pil’ van Sarah Hill
  • ‘Stop PMS’ van Francisca van den Berg

Geef een reactie


endometriose symptomen klachten handboek

Wil je de laatsts ins en outs weten over endometriose?

Download gratis het handboek

Vind antwoorden op je vragen in dit uitgebreide handboek! Hoe zit de diagnose eruit? Welke behandelingen zijn er? En vooral: wat kan je verwachten? + nog veel meer!