Endometriose

Bekende vrouwen die lijden aan endometriose

Het zijn net gewone mensen die beroemdheden. Ook beroemde vrouwen kunnen last krijgen van de chronische aandoening endometriose. Misschien heb je over Amy Schumer gelezen in het nieuws?

Beroemdheden met Endometriose
We zijn niet alleen in onze endometriose pijn

Zo zijn er met haar nog een aantal vrouwen naar voren gekomen met hun verhaal. Hier lees je meer over deze vrouwen:

Op Instagram vertelt Amy Schumer (die comédienne uit Amerika) over haar jarenlange gevecht met endometriose pijn. Heb je geen Instagram, dan kun je ook op nu.nl er in het kort over lezen. Onlangs heeft ze haar baarmoeder laten verwijderen (iets waarvan mijn huisarts zegt dat het onzinnig is). Maar in het geval van Amy Schumer: ze zegt dat ze eindelijk verlost is van haar jarenlange pijn en dat ze zich herboren voelt. Yay voor haar!

Een aantal andere beroemdheden met endometriose:

Spicegirl Emma Bunton

Emma Button endometriose

Babyspice kreeg de diagnose net nadat de Spicegirls uit elkaar gingen. Ze was 25 jaar oud. Emma bekende ook dat ze graag kinderen wilden, maar ze raakte maar niet zwanger en zo kwamen ze achter de diagnose. Uiteindelijk is het haar gelukt om twee kinderen te krijgen op de natuurlijke manier. Voordat Emma de eerste keer zwanger raakte zei ze dat ze destijds erg blij en gelukkig voelde. (Zou dat factor kunnen zijn?)

Whoopi Goldberg

Whoopi goldberg endometriose

Al 30 jaar geleden werd Whoopi gediagnosticeerd met endometriose. Ze zegt zelf dat ze geluk heeft dat ze een intelligente arts had destijds. Ze zet zich in voor de Endometrioses Foundation om meer bekendheid over de ziekte te krijgen. Ze had zelf een productlijn in hennepolie, maar die bestaat vandaag de dag niet meer. Ze zegt hierover dat het haar veel geholpen heeft. (Lees hier mijn ervaring met hennep ofwel cbdolie).

Dolly Parton

Dolly Parton endometriose

De country zangers met het gouden hart kreeg in 1982 de diagnose. Ze had al jaren problemen in de baarmoeder-area, maar stopte al haar energie in haar carrière. Toen ze plots met veel pijn acuut geopereerd moest worden, werd meteen een deel van haar baarmoeder verwijderd. Door deze operatie werd het voor haar onmogelijk om zwanger te raken en te blijven, iets wat ze wel heel graag gewild had. Door de tegenslag raakte ze in een depressie, twee jaar later zegt ze er pas weer bovenop te zijn gekomen!

Wist je dat ze tegenwoordig een eigen stichting heeft? Het heet de Dolly Partons Imagination Library. Ouders (in Engelstalige landen) kunnen hun kind gratis opgeven en krijgen dan iedere maand (!) een gratis boek opgestuurd. Wat een geweldige vrouw!

Lena Dunham

Lena Dunham endometriose

De actrice en schrijfster had jarenlang last van haar buik. Ze kreeg meerdere operaties, maar niemand kwam met de diagnose endometriose. Toen ze 31 werd kreeg ze zoveel pijn dat ze in het ziekenhuis werd opgenomen. Terug denkend aan haar kindertijd dat ze een namaak zwangere buik maakte en al die dagen dat ze wel kinderen wilde, maar voelde dat er iets niet klopte bleken juist. Ze besloot haar baarmoeder te laten verwijderen. Sindsdien voelt ze zich beter. Geen extreme pijn en vooral psychisch lijkt ze de wereld weer aan te kunnen.

Hier kun je haar verhaal lezen. Het is wel in het Engels. En een waarschuwing: ik hield het niet droog.

Wat we als endometriose vrouwen gemeen met elkaar hebben

Het gevecht met de pijn. De onzekerheid dat je ooit zwanger zal worden en 9 maanden lang het mooiste wezentje dat je je voor kan stellen mag dragen. De psychische klachten, depressies. Ik herken het allemaal. Ik word ook helemaal verdrietig van het lezen van de verhalen van andere vrouwen. Maar ik vind het ook heel waardevol.

We zijn niet alleen. 1 op de 10 vrouwen heeft endometriose en alhoewel het voor iedere vrouw anders is: makkelijk is het niet. Hoe meer we over onze ervaringen vertellen, hoe meer herkenning er komt. Ik hoop vooral voor de jongere vrouwen dat de diagnoses in de toekomst geen jaren meer gaan duren. Dat wanneer je toch al endometriose moet hebben, het vroeg geconstateerd wordt. In de hoop dat al te grote schade voorkomen kan worden.

Herken jij je in een van de verhalen?

Dit vind je misschien ook leuk...

5 Reacties

 1. Ik hou van Dolly Parton! Kan geen 4 nummers van haar opnoemen, maar wat een vrouw 😀
  Als je al die verhalen zo hoort, is het toch bizar dat het in 2021 nog steeds als een strijd is om de diagnose alleen al te krijgen, laat staan een goed behandelplan. Hopelijk gaat het met jouw klachten beter?

  1. Karin zegt:

   Nee ik ken ook geen nummers opnoemen behalve ‘Jolene’, maar vind het een fantastische vrouw. Bij mij gaat het af en aan. Schommelt heel erg. Hoe gaat het met jouw pms klachten?

   1. Hetzelfde: schommelend. Gelukkig nog steeds te handelen met de supplementen, maar geweldig is het nog lang niet.

    1. Karin zegt:

     Balen is dat he 🙁 maar blijven zoeken en proberen!

     1. Opgeven is geen optie 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.