Hoe de herfst jouw endometriose beïnvloedt

hoe de herfst jouw endometriose klachten beïnvloedt

De herfst heeft zich aangekondigd. Nattigheid, kou, wind. Het heeft niet alleen effect op de kleding die je aantrekt en op je humeur, maar wist je dat dit seizoen ook effect heeft op je endometriose?

Als je meer endometriose klachten of pijn ervaart nu het herfst is geworden: je bent niet de enige!

Velen ervaren tijdens de koudere dagen meer pijn en klachten van hun endometriose. Maar hoe kan dit? We kunnen onze vingers naar meerdere schuldigen wijzen.

Kou

Door de lagere temperatuur om ons heen, moet ons lichaam hard werken om op temperatuur te blijven. Dat geeft natuurlijk helemaal niet, maar het kost wel energie. Energie die vaak heel kostbaar is met endometriose. Daarnaast komt er met de koudere dagen vaak ook een andere ‘verrassing’ mee: allerlei virussen. Je immuunsysteem heeft de taak om die virussen op te ruimen en jawel: dat kost ook weer energie. Daarnaast wilt je immuunsysteem ook endometriosecellen opruimen. Twee belangrijke taken, waardoor je misschien meer pijn kan ervaren omdat je immuunsysteem drukker is dan normaal.

Spierspanning

Spieren kunnen nog een oorzaak zijn die de pijn van endometriose beïnvloedt. Jouw baarmoeder is namelijk omgeven door spieren. Door de kou, de wisseling van het seizoen kunnen spieren meer op ‘spanning’ gaan staan, dus ook de spieren rond je baarmoeder. Hierdoor kun je meer krampen ervaren in je onderbuik.

Niet genoeg slaap

Ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe belangrijk slaap is voor je gezondheid en je strijd tegen endometriose klachten! In de herfst worden de dagen korter: het wordt eerder donker en later licht. Dit heeft invloed op je melatonine levels (je slaaphormoon). In de herfst en winter maak je doordat het eerder donker wordt meer melatonine aan.

Volgens onderzoek maken vrouwen met endometriose minder melatonine aan dan vrouwen zonder endometriose. En eigenlijk is melatonine zo belangrijk voor je endo! Melatonine is niet alleen een hormoon maar ook een antioxidant. Het helpt je immuunsysteem, bevordert het afvoeren van gifstoffen en helpt om beschadigde cellen op te ruimen of te repareren!

Niet genoeg slapen kan je endometriose klachten verergeren! Lees hier meer over melatonine in een van mijn andere blogposts.

En nu? Hoe kunnen we de herfst (en de winter in) zonder al die klachten?

Voor ieder probleem een oplossing toch 😉 De herfst -hoe nat en koud ook- kunnen we niet weg wensen. En op de kalender blijven kijken tot het weer lente is, lijkt me ook niet ideaal.

Laten we kijken wat we wél kunnen doen:

  • Hou jezelf warm en voorkom zo teveel spierspanning. Kleed je goed warm en droog aan: vooral je voeten en je buik. Een kruik is binnenshuis je beste vriend.
  • Doe aan yoga of doe stretch oefeningen. Zelfs als je een stijve hark zoals ik ben (misschien juist), heeft rekken en strekken veel voordelen. Je houdt jezelf soepel, haalt spanning van je spieren af en verbetert je doorbloeding. Ga niet over je grenzen heen: dat levert stress op en heeft juist een averechts effect!
  • Geef toe aan slaap en ga eerder naar bed. Het is normaal om tijdens de herfst en winter meer behoefte aan slaap te hebben. Ontspan jezelf een half uur voordat je gaat slapen. Dim de lichten. Slaap jezelf beter!
  • Begin de dag warm. Neem een warm ontbijt. Neem geen koud ontbijt, je lichaam wordt er koud van en vervolgens is je lichaam alleen nog maar bezig met de kou bestrijden. Begin je dag met een warm glas water of een kop thee. Daarna een warm ontbijt, of ieder geval op kamertemperatuur zal je lichaam kunnen waarderen!
  • Eindig de dag warm. Neem een warm bad of een douche. Pak zoveel dekens als je nodig hebt, neem een kruik of elektrische deken mee naar bed. Zo kunnen je spieren het beste gaan ontspannen en ervaar jij minder pijn en slaap je beter. Win-win!
  • Zorg ervoor dat je lichaam blijft bewegen. Bewegen genereert warmte en verbetert je doorbloeding.

En natuurlijk: Zorg goed voor jezelf.

Eet gezond en zorg ervaar dat je regelmatig ontspant! Zo krijg je vitamines en mineralen binnen die je nodig hebt om je klachten te beperken en reken je af met stress. Stress is nummer 1 op de lijst van oorzaken die endometriose beïnvloedt. Wees lief voor jezelf!

Wil je AL je endometriose klachten aanpakken? Leren welke voeding het beste geschikt is voor endo, hoe je meer kan bewegen, beter kan slapen en ontspannen? En niet geheel onbelangrijk – hoe je dit allemaal volhoudt? Neem dan eens een kijkje bij het Grote Endo Aanpakplan. Een eenvoudig 10 weken plan om al je klachten aan te pakken.

Klik op de afbeelding voor meer informatie of hier om het plan meteen te bestellen.

Kan je het niet betalen? Mail me dan naar karin@levenmetendo.nl. Ik gun het iedereen om zich beter te voelen.

Liefs Karin

1 Comment

  1. […] p.s. Wist je dat met het koude weer je endometriose symptomen kunnen verergeren? Lees hier hoe de herfst jouw endometriose kan beïnvloeden. […]

Geef een reactie

endometriose symptomen klachten handboek

Wil je de laatsts ins en outs weten over endometriose?

Download gratis het handboek

Vind antwoorden op je vragen in dit uitgebreide handboek! Hoe zit de diagnose eruit? Welke behandelingen zijn er? En vooral: wat kan je verwachten? + nog veel meer!