Do’s & Don’ts tijdens de menstruatie van je vriendin/partner.

Wat is het tegenovergestelde woord van feest? Ik weet het niet, maar ik denk dat ‘ongesteld’ er aardig in de buurt komt.

Man, wat kan ik chagrijnig worden van die ellende. Vooral de vrouwen die er veel last hebben, kunnen wel wat hulp gebruiken. Ik presenteer met genoegen een lijst van do’s en don’ts:

Hier in huis zijn we door al heel wat up’s en down’s gegaan door de menstruatie perikelen. Zeker wanneer de PMS klachten de overhand namen (en ik op de achtergrond verdween). Mijn arme vriend wist niet wat hem overkwam! Ineens was z’n lieve (al zeg ik het zelf) vriendin verandert in een chagrijnige bloedende draak.

De pijn, de slapeloosheid, de hormonen. Nogal frustrerend. Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn vriend. Hij moest er echt mee leren omgaan. Ik vroeg hem hoe hij dacht gedaan had en wat hij geleerd had

Hier is wat hij zei:

Om te beginnen: wat je vooral niet moet doen, want dat is ook heel belangrijk. Je wil geen slapende honden wakker maken. Oftewel beter voorkomen dat je iets verkeerd doet of zegt en vervolgens alles weer proberen ‘goed te maken’. (Lees een huilende vriendin troosten).

In het volgende lijstje staan absolute no go’s die je vooral niet doet of zegt tegen een menstruerend persoon.

 • Aannames doen. Een aantal voorbeelden: “Je kunt vast even wel de was doen. Het gaat wel lukken toch?” Niets zo irritant als iemand die tegen je zegt dat je iets kan en je weet dat je daar niet tot toe in staat bent.
 • Voor de hand liggende suggesties doen: “Heb je al een pijnstiller geprobeerd?” (Duh). Of als je last hebt van slapeloosheid: “als je moe bent doe je toch even een dutje?” Nee, dat gaat niet altijd, anders hadden we dat wel gedaan!
 • Herrie maken: als je met pijn en/of vermoeidheid te maken hebt, ben je al snel overprikkeld.
 • Niet boos worden: iemand die menstrueert is soms lastig, irritant, onmogelijk. Ik geef het toe! Maar als je daar ook nog boosheid aan gaat toevoegen, krijg je helemaal een explosie aan emoties (en misschien wat kussens om je oren).
 • Ongevraagd mensen uitnodigen: dit is niet te tijd om gezellig te gaan doen. Tenzij je het overlegt en het okay is natuurlijk.
 • Plagen: en het ook niet het juiste moment voor plagerijen, ookal kan diegene dat normaal gesproken wel hebben. Dus geen: ‘Heb je je haar al een week niet gewassen ofzo?’ of ‘Heb je je nieuwe broek wat te heet gewassen?’

Nu je weet vooral niet te doen, zijn we bij het belangrijkste aangekomen: wat kun je wel doen (om de boel een beetje te verzachten).

 • Vragen of iets lukt: ‘Lukt het om vandaag de was te doen?’ ‘Lukt het om eten te maken?’
 • Vragen wat iemand nodig heeft; kan ik je ergens mee helpen? Zal ik een kruik voor je maken?
 • Lekker je eigen ding doen. Je hoeft niet constant in iemands bijzijn te zijn. Laat diegene maar lekker even een dutje doen of een boekje lezen.
 • Of vraag of iemand gezelschap wil hebben, samen een film kijken of even wat kletsen.
 • Als je merkt dat je gefrustreerd raakt kan je zeggen: “Het is me even wat te veel allemaal, ik ben zo terug.” (En blijf dan niet te lang weg). Maar zorg ervoor dat jij ook even aan jezelf denkt en dat je rustig blijft.
 • Ervoor zorgen dat er altijd een voorraadje pijnstillers thuis ligt. Of wees een nog grotere held en stop een tampon/maandverbandje/menstruatiecup en wat pijnstillers in je rugzak in geval van nood. (Mijn vriend heeft zo mij en een keer een mede- treinreizigster gered).
 • Lief zijn! Kriebelen op haar hoofd, een massage of een knuffel.

Hebben jullie nog tips? Of als je zelf zware menstruaties hebt: wat vind je wel en niet fijn?

5 Comments

 1. “Stel je niet aan, een beetje buikpijn.” Dat waren eens bijna iemands laatste woorden, haha. Het valt mij op dat mensen doorgaans ook meer zeuren als je net in die tijd van de maand komt… Of misschien doen ze dat normaalgesproken ook, maar kun je het dan gewoon niet hebben 😉

  Btw, ben je bekend met het homeopatische middel “monnikspeper” (agnus castus)? Ik ben er niet zo van om pilletjes e.d. aan te prijzen, maar dit middel is geheel natuurlijk en het heeft mij heel goed geholpen! En ik ben zo iemand die uit een checklist van 15 PMS klachten er 13 kon aantikken (“bij 2 of meer heeft u waarschijnlijk last van PMS”). Sowieso een google sessie waard in ieder geval.

  1. Balen dat je er zo veel last van hebt! (Nog steeds trouwens?) Waar hielp het tegen bij jou? Ik heb het ooit gehad, maar na mijn operatie nooit meer gebruikt.

   1. (Echt, er gaat een wereld voor me open! Opeens zie ik allemaal oude reacties in mijn overzicht verschijnen – ik ben zo blondt af en toe! Nogmaals sorry!)

    Mijn PMSklachten zijn met… 85% afgenomen. Geen depressieve gedachten meer, geen weken vol paranoia, buikkrampen zijn er nog steeds en zonder pijnstillers red ik het niet, maar nu kan ik het met 1 af ipv 3-5. De hele cyclus duurt me nog steeds te lang, maar is qua heftigheid afgenomen. Hoofdpijn nog *maar* 2 dagen (begin/einde), geen vocht meer dat ik vasthoud (soms kon ik 4 dagen amper plassen), geen zware en pijnlijke borsten meer, geen misselijkheidsaanvallen de urenlang duren, geen nachtelijk zweten of wakker liggen… Ik kan nog even doorgaan maar volgens mij krijg je zo wel een beetje een beeld, haha.

 2. Ik heb vooral veel last gehad van PMS, daar is niet echt een medicijn tegen. Wat mij wel enorm geholpen heeft is acupunctuur speciaal voor de PMS klachten. Mijn vriend merkte ook absoluut vooruitgang en ik kreeg zelf ook echt meer rust!

  1. Oh dat is een goeie! Fijn dat het je geholpen heeft. Doe je dat nu nog steeds tijdens je zwangerschap? Ik had ooit een goede vriendin die acupuncturist was, maar ze ging terug naar haar geboorteland. Daarna één keer geprobeerd, maar die vrouw vond ik zo akelig en mijn arm deed helemaal zeer. 😵 Sindsdien niet meer geweest, misschien een keer over die angst heen stappen weer.

Geef een reactie


endometriose symptomen klachten handboek

Wil je de laatsts ins en outs weten over endometriose?

Download gratis het handboek

Vind antwoorden op je vragen in dit uitgebreide handboek! Hoe zit de diagnose eruit? Welke behandelingen zijn er? En vooral: wat kan je verwachten? + nog veel meer!