Een maand na de laparoscopie: herstel is zwaar.

Het herstel viel me zwaarder dan gedacht. De operatie (laparoscopie) om de endometriose weg te halen zelf was meegevallen, maar de operatie was dan ook hetgeen waar ik het meest tegen op zag.

Herstel na endometriose laparoscopie

Ik was er zo mee bezig, dat ik niet veel nagedacht had over de periode ná de kijkoperatie. Oeps, na een operatie moet je ook herstellen. Even vergeten.

Ik was erg optimistisch in de dagen nadat ik uit het ziekenhuis was gekomen. Twee dagen na mijn operatie liep ik al in de supermarkt. Geen goed idee, want bij de uitgang liep een grote meneer hard tegen me aan. Oef, dat deed goed pijn. (En die man zei natuurlijk geen sorry!). Het doet je weer realiseren dat vaak aan de buitenkant niet kan zien dat mensen ziek zijn. Ik had geleerd van mijn fout en bleef de rest van de week binnen.

Langzaam aan kon ik wel meer gaan ondernemen. Ik had nog wel last van mijn buikspieren, dus niets te intensief. Ook blijf ik nog steeds sneller moe. Ik had gehoopt dat het allemaal wat sneller zou gaan, maar ik kan nog niet veel. Het feit dat je weinig kon voor de operatie en ook na de operatie doet wel wat met je. Je wil graag weer dingen oppakken. Werken, dagjes uit, vrienden en familie bezoeken. Veel van dat gaat nog niet. Daar baal ik van, want ik heb lang genoeg aan huis gekluisterd gezeten voor de operatie. Ik probeer te focussen op de toekomst, op de dingen die ik al wel kan. Ook al gaat het langzaam.

Wat ook niet helpt is dat ik in de afgelopen maanden wel wat spiermassa ben kwijt geraakt. Helaas kwam er wat vetmassa voor terug, maar gelukkig was ik altijd redelijk fit dus ik voel me absoluut niet dik. Mijn conditie is nog nooit zo slecht geweest! Het gaat me een hoop energie kosten om dat weer op te bouwen. Ik vind het echt jammer dat ik mij minder sterk voel dan voor heen.

Psychisch voel ik me juist wel sterker. Het ergste heb ik gehad. De operatie, de eerste weken na de operatie. Ik voel me een held(in) die het eerste strijdveld heeft overleefd en gewonnen. De littekens bewijzen het! Ik weet dat ik er bij lange na nog niet ben. Er wachten mij nog meer ‘battles’. Maar als ik dit kan, wat kan ik dan niet!?

Geef een reactie


endometriose symptomen klachten handboek

Wil je de laatsts ins en outs weten over endometriose?

Download gratis het handboek

Vind antwoorden op je vragen in dit uitgebreide handboek! Hoe zit de diagnose eruit? Welke behandelingen zijn er? En vooral: wat kan je verwachten? + nog veel meer!