Oestrogeendominantie: begrijp de impact op je lichaam en geest

Oestrogeen is een belangrijk hormoon dat een rol speelt bij de ontwikkeling van vrouwelijke eigenschappen (zoals de menstruatiecyclus en borstgroei). Maar wanneer de balans tussen oestrogeen en andere hormonen verstoord raakt, kan dit leiden tot een oestrogeendominantie. Endometriose, maar ook klachten zoals PMS worden vaak door een overschot van oestrogeen en een tekort van progesteron veroorzaakt. Als je endo of PMS hebt, is het belangrijk om te weten hoe je dit kunt herkennen en aanpakken.

Oestrogeendominantie symptomen en klachten

Bij oestrogeendominantie is er te veel oestrogeen in het lichaam aanwezig en vaak is er dan ook een tekort aan progesteron. In ieder geval zijn deze twee hormonen uit balans.

De klachten kunnen bestaan uit

 • Pijnlijke en/of onregelmatige menstruatie
 • Gevoelige of gespannen borsten
 • Verminderd libido
 • Gewichtstoename
 • PMS
 • Hoofdpijn of migraine
 • Stemmingswisselingen
 • Slaapproblemen
 • Stress, moeilijk kunnen ontspannen

Oorzaken van een oestrogeendominantie

Er zijn een paar verschillende oorzaken waardoor er een teveel aan oestrogeen kan zijn. Deze kunnen zich ook tegelijkertijd voordoen in het lichaam.

 1. Het lichaam produceert teveel oestrogeen. Vetcellen produceren oestrogeen. Overgewicht kan een teveel van oestrogeen veroorzaken. Daarom kunnen vrouwen in de overgang ook lastig afvallen. In de overgang neemt oestrogeen van nature af, dus dat extra beetje oestrogeen uit vetcellen is dan een welkom extraatje. (Al vinden wij natuurlijk van niet).
 2. Het lichaam krijgt teveel lichaamsvreemd oestrogeen binnen, genaamd xeno-oestrogenen. Xeno-oestrogenen zijn chemicaliën die ons lichaam als oestrogeen kan herkennen en imiteren, maar die in werkelijkheid synthetische oestrogenen zijn. Deze chemicaliën worden vaak aangetroffen in alledaagse producten zoals plastic, pesticiden, cosmetica en schoonmaakmiddelen.
 3. Het lichaam produceert te weinig progesteron waardoor oestrogeen automatisch te hoog wordt ten opzichte van progesteron. Het stresshormoon cortisol wordt gemaakt uit progesteron. Bij stress wordt er behoorlijk wat van je voorraad progesteron ‘af gesnoept’.
 4. Het lichaam breekt oestrogeen niet goed af. Het is de taak van de lever om overtollige hormonen af te breken en het is de taak van de darmen om die afgebroken hormonen het lichaam uit te werken (als ik het even zo mag zeggen). Gaan één van de twee processen niet goed (of beide), dan wordt oestrogeen niet goed afgebroken of uitgescheiden en blijft dus in het lichaam aanwezig.

Endometriose en oestrogeendominantie

Oestrogeendominantie kan ook de ontwikkeling van endometriose veroorzaken. Het slechte nieuws is dat endo niet alleen gepaard gaat met oestrogeendominantie, maar dat de ontstekingen ook groeien door het hormoon oestrogeen. Yikes, het is dus belangrijk om die oestrogenen een beetje in toom te gaan houden!

Dus, hoe pak je oestrogeendominantie aan en verminder je de symptomen van endometriose? Hieronder vind je vijf tips die je kunnen helpen.

oestrogeendominantie symptomen klachten tips

Tips voor oestrogeendominantie

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar het woord oestrogeendominantie komt inmiddels mijn neus uit. Tijd om af te ronden en naar de tips te gaan!

 1. Verminder de blootstelling aan xeno-oestrogenen

Door de blootstelling aan deze stoffen te verminderen, kun je de oestrogeenbalans in je lichaam herstellen. Probeer bijvoorbeeld om biologische producten te gebruiken, plastic containers te vermijden en te kiezen voor natuurlijke cosmetica.

 1. Zorg voor een gezonde lever en darmen

Zorg ervoor dat je lever zijn werk kan doen. Eet veel groentes, het liefst biologisch om bestrijdingsmiddelen te vermijden. Drink voldoende water en laat koffie en alcohol zoveel mogelijk staan. Ook gezonde darmen gezond zijn belangrijk. Minimaal één keer per dag stoelgang hebben, betekent dat de afgebroken hormonen ook daadwerkelijk uitgescheiden worden. Genoeg drinken is hier weer belangrijk net zoals voldoende vezels uit groente en fruit. Vermijd niet biologische dierlijke producten, zoals melk en vlees. Deze zitten vol met oestrogeen.

 1. Beweeg regelmatig

Lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van oestrogeen dominantie door de bloedcirculatie te verbeteren en het lichaam te helpen bij het elimineren van overtollig oestrogeen. Probeer regelmatig te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen, joggen, fietsen of yoga te doen. Het is ook belangrijk om voldoende rust te nemen en stress te verminderen, aangezien stresshormonen weer je voorraadje progesteron aanspreekt. En dat kan niet de bedoeling zijn.

 1. Gebruik natuurlijke supplementen

Er zijn verschillende natuurlijke supplementen die kunnen helpen bij het verminderen van oestrogeen dominantie. Bijvoorbeeld:

 • Maca wortel: deze wortel kan helpen bij het herstellen van de hormoonbalans en het verminderen van menstruatieklachten.
 • Vitamine B6: deze vitamine kan helpen bij het reguleren van hormonen en het verminderen van premenstruele symptomen.
 • Magnesium: dit mineraal kan helpen bij het verminderen van menstruatiekrampen en het verbeteren van de slaapkwaliteit.
 1. Stressmanagement: doe het eens even rustig aan

Oestrogeendominantie en endometriose kunnen een emotionele tol eisen. Stress is vaak een factor die meespeelt. Zorg daarom goed voor jezelf. Weet waar je lichaam om vraagt. Als het om rust vraagt: accepteer dit dan en neem de tijd voor jezelf. Je hebt echt tijd nodig om te herstellen en weer door te gaan!

 • Praat met een therapeut of andere professional om te werken aan emotionele blokkades en stress te verminderen.
 • Mediteer of doe aan yoga om je geest te kalmeren en stress te verminderen.
 • Creëer tijd voor jezelf om te ontspannen en te genieten van activiteiten die je gelukkig maken.

Op zoek naar meer tips om endometriose symptomen aan te pakken?

Op deze website staan online cursussen voor je klaar, hierin vind je alles over endo en hoe je je klachten kan aanpakken (met voeding, stressreductie, slaap en meer!). Lees hier meer over de cursussen.

Eerst een paar tips uitproberen? Dat kan ook 🙂

endometriose symptomen ebook

Neem de tijd om te werken aan je welzijn. Jouw gezondheid is het waard!

Geef een reactie


endometriose symptomen klachten handboek

Wil je de laatsts ins en outs weten over endometriose?

Download gratis het handboek

Vind antwoorden op je vragen in dit uitgebreide handboek! Hoe zit de diagnose eruit? Welke behandelingen zijn er? En vooral: wat kan je verwachten? + nog veel meer!