Oorzaak van endometriose: waar komen die cellen vandaan?

a mother holding condoms while looking at the paper with her daughter

Uit de trommel van de onderzoeken die naar endometriose werden gedaan: waar komen de cellen die de ontstekingen veroorzaken vandaan? Ik vond informatie over dit onderzoek online, in het Engels. En de medische termen vlogen me om de oren. Oef, ik had moeite om dit te begrijpen en te vertalen!

Ik heb mijn best gedaan en ik ben weer iets wijzer geworden over de eventuele oorzaak. Ik hoop dat ik het een beetje logisch voor jullie heb kunnen neerschrijven hier.

In de tekst wordt eerst omschreven dat vrouwen waarvan de baarmoeder of eierstokken afwijkende vormen heeft hebben een vergrote kans op endometriose. Het bloed van de vrouw kan tijdens de menstruatie hierdoor moeilijk(er) het lichaam verlaten. Alhoewel de meeste vrouwen die endometriose hebben geen ernstige vervormingen hebben aan hun voortplantingssysteem.

Ook wordt omschreven dat eerdere verschillende onderzoeken aantoonden dat vrouwen die korte cyclussen (korter dan 27 dagen), langdurende menstruatiebloedingen (7 dagen of langer) en hevige bloedingen een risicofactor vormen voor het ontstaan van endometriose.

Ondanks alle eerdere onderzoeken zijn de wetenschappers er verdeeld over of endometriose wordt veroorzaakt door cellen die uit de baarmoeder ‘lekken’ en zich elders in het lichaam vestigen of dat de cellen die endometriose veroorzaken zich al buiten de baarmoeder bevonden voordat ze ontstekingen gingen veroorzaken.

Onderzoeker Dr. Redwine denkt in zijn studie bewijs te hebben gevonden dat het weefsel dat ontstekingen veroorzaakt, niet uit de baarmoeder komt. Het idee komt van een proces dat ‘Loss of heterozygosity‘ heet. (Nederlandse vertaling heb ik even niet, zie Engelse wikipedia). Dit houdt in dat ‘normale’ cellen genetische wijzigingen ondervinden. Deze cellen verliezen een gen en gaan zich vervolgens anders gedragen. Dit gebeurd bijvoorbeeld ook bij kanker, waar de cel het tumor onderdrukkend gen verliest.

Dr. Redwine en zijn team verdenken de cellen ervan dat ze buiten de baarmoeder muteren en zich gaan gedragen als de cellen die zich in de baarmoeder bevinden. Zij denken dat er redelijk snel een mutatie kan ontstaan omdat de vrouw iedere maand weer vele nieuwe baarmoederelandcellen moet aanmaken.

Ze verwerpen overigens niet het idee dat de cellen die endometriose veroorzaken vanuit de baarmoeder komen. Ze blijven onderzoeken naar oorzaken en willen er pas een conclusie aan geven zodra ze dit 100% zeker weten. Daarom verwerpen ze de oude onderzoeken niet. Ze willen ‘out of the box’ blijven denken en zeggen daarbij: ‘Haste makes waste’.

Helaas, zijn we er dus nog steeds niet uit de precieze oorzaak van endometriose. De wetenschappers van dit onderzoek sluiten niet uit dat beide mogelijkheden kunnen bestaan. Dit kan wellicht naast elkaar bestaan, of de situatie kan per vrouw verschillen. Ik vrees dat we moeten blijven wachten op wat nu precies de oorzaak van endometriose is.

Ik hoop dat ze dit wel snel kunnen vinden. In mijn hoofd zit nu eenmaal de gedachte; als de oorzaak weet, weet je ook de oplossing. En dan zouden heel veel vrouwen genezen kunnen worden van hun endometriose. Dat is toch wel een van mijn grootste wensen.

Bron: https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(03)00590-9/pdf

Geef een reactie


endometriose symptomen klachten handboek

Wil je de laatsts ins en outs weten over endometriose?

Download gratis het handboek

Vind antwoorden op je vragen in dit uitgebreide handboek! Hoe zit de diagnose eruit? Welke behandelingen zijn er? En vooral: wat kan je verwachten? + nog veel meer!