Zoals ik in een vorig blogbericht al opmerkte, zijn er verschillende dingen buiten de medische wereld van dokters, gynaecologen en artsen, om uit te proberen. Een van die ‘dingen’ is de osteopaat. Laten we het daar vandaag eens over hebben.
De osteopaat werd mij aangeraden door een voormalig hoogleraar die met pensioen is. En wie ben ik om het advies van zo’n slim en wijs persoon af te slaan? Dus maakte ik een afspraak, voor een maand later, want lange wachttijden..
Gelukkig ging de maand snel genoeg om en kon ik terecht. Meteen bij de intake zei de osteopaat dat osteopathie voor endometriose erg effectief is bij het verminderen van pijnklachten. Ze zei ook dat ze eerder vrouwen met endometriose behandeld had. (Mooi dacht ik, dan weet ze in ieder geval wat het is). Ze legde me meteen uit dat een lichaam met chronische ontstekingen altijd ‘aan’ staat. Het moet altijd vechten en heeft eigenlijk nooit rust.
Hormonen en stress
Dat altijd vechten geeft veel stress (wat we als moderne mensen sowieso al teveel hebben). Stress betekent de aanmaak van het hormoon cortisol. Cortisol gaat voor alle andere hormonen, want stress is een staat van overleven. En we willen graag overleven, dus alle andere hormonen en neurotransmitters worden even in de wachtrij gezet.
Zo komt bijvoorbeeld ook Thyrosine in de wachtrij. Een aminozuur dat een belangrijke functie heeft, want het stimuleert de aanmaak van dopamine (gelukshormoon) en is van essentieel belang voor de schildklier. Dat weer op haar beurt verantwoordelijk is voor de algehele energie en aanmaak van hormonen.
Cortisol werkt ontstekingsremmend. Dus je zou denken dat dat voordelig voor de endometriose (wat ontstekingen zijn). Helaas werkt het niet zo. Ons lichaam ondervind namelijk langdurige stress. (Endometriose heb je niet voor een week!). De bijnieren die cortisol produceren houden dit nooit bij. En daardoor krijg je op de lange termijn dus een tekort aan cortisol. Daar gaan we nu niet verder over uitweiden, dat komt nog wel 😉
Een te laag niveau aan progesteron ten opzichte van oestrogeen verminderd de weerstand van het lichaam op auto-immuumziektes, chronische ontstekingen en ziektes.
Je ziet dat er in ons lichaam aardig wat verstoord raakt omdat het altijd in ‘griep modus’ staat. Die eerste keer bij de osteopaat had ik het gevoel dat er van alles mis was met me! (Misschien was dat wel een beetje zo, maar gelukkig valt er wat aan te doen). Ieder geval…..
Ik had het gevoel dat er bergen verzet moesten worden!
Wat kan de osteopaat voor endometriose vrouwen betekenen?
Een osteopaat bekijkt het lichaam als één geheel. Ze focust niet op een klacht of een bepaald gebied in het lichaam, maar probeert de balans in het gehele lichaam te herstellen. (Lees hier over osteopathie voor endometriose: link naar andere website).
Zo zette de osteopaat al in de eerste behandeling mijn bekken ‘even’ recht (dag pijn in liezen). En ook trok ze aan mijn voeten (vaarwel kramp tijdens het lopen) en kraakte ze mijn nek waardoor ik weer vrijer kon bewegen.
Een osteopaat verbeterd ook de doorbloeding. Zo zij de osteopaat dat mijn blaas en baarmoeder aan elkaar geplakt zaten. Door het los te maken, krijgt de baarmoeder weer meer bloedtoevoer en daarmee goede bouwstoffen om te kunnen herstellen. Overigens: dat ‘losmaken’ is NIET prettig. (En dat is een understatement).
Effect na drie behandelingen!
Na drie behandelingen had ik geen pijn in mijn liezen meer, iets waar ik al maanden last van had. Met mijn buik deed ze het rustig aan, want ik had heftige reacties op de behandeling. Wanneer ze mijn buik behandeld had, lag ik vervolgens twee dagen ziek op bed. Koortsig, zwak, moe. Dat was normaal zei ze. Het moest het systeem uit.
Na die drie behandelingen gaf de osteopaat ook aan dat ze er vertrouwen in had dat ik van mijn endometriose klachten af kon komen. Geheel klachtenvrij? Dat had ik in jaren niet meegemaakt, zou dat echt kunnen?
Kunnen we van onze endometriose klachten afkomen?
Ik ga er geen doekjes om winden en je meteen het antwoord vertellen: ja. Geen pijnstillers meer. Geen krampen meer. Geen anticonceptie meer. In de hoogtijdagen van mijn endometriose dacht ik dat ik nooit meer van de pijn af zou komen (zonder allerlei rommel te slikken). Wel had ik altijd het gevoel gehad dat mijn lichaam het wel kon reguleren, maar lange tijd wist ik niet hoe. En zo’n zoektocht duurt lang. Het gaat met vallen en opstaan.
Was het de osteopaat alleen die mijn klachten af nam? Zeker niet, maar ze heeft zeker een groot aandeel gehad. Ik ben altijd met tussen pozen van 3 a 4 weken gegaan, want je hebt echt tijd nodig om te herstellen.
Inmiddels ga ik een keer per 8 weken. Er is altijd nog wel wat werk te doen. Zeker in periodes die stressvol zijn, merk ik dat ik me wel weer minder voel. 100% Klachtenvrij ben ik nog niet, maar zeker wel 95%. Ik heb het gevoel dat ik er bijna ben. Bijna bovenop die berg en dat voelt serieus na jarenlang klauteren en vallen, zo goed!
Helaas kunnen we niet alle stress in ons leven wegnemen. Zo was mijn zoontje een maand ziek, sliep ik niet meer dan 2 keer 3 uur per nacht. Dan heb ik het zwaar, maar dat zou iedereen hebben. Daar heb je geen endometriose voor nodig. Maar ieder geval heb ik niet meer die verlammende pijn, zoals ik altijd had.
Zijn er ook nadelen aan de osteopaat?
Eerlijk gezegd ja: het valt onder de alternatieve geneeswijzen. Wat echt totaal niet begrijp. Alternatieve geneeskunde zijn namelijk geneeswijzen die niet wetenschappelijk bewezen zijn. Ik heb voor mezelf al bewijs genoeg dat het werkt!
Helaas denken zorgverzekeraars daar anders over. Alleen met een aanvullende verzekering kom je vaak alleen maar in aanmerking voor een gedeeltelijke vergoeding. En de osteopaat is niet goedkoop. Hier in de buurt zijn ze niet goedkoper te vinden dan €80 per uur.
Is het zoveel geld waard? Als je het kan missen: ja. Een osteopaat heeft ontzettend veel kennis van het menselijk lichaam en heeft fysiek zwaar werk. Bovendien is mijn gezond het geld ook zeker waard.
Ik kan niet in de portemonnee van een ander kijken, dus het is persoonlijk of je het wat voor je is of niet. Het is altijd mogelijk om te kijken hoeveel behandelingen zouden kunnen helpen.
Heb jij wel eens een osteopaat bezocht? Of zou je dat willen overwegen?
2 Comments
Zelf nog nooit naar de osteopaat geweest, wel de bekkenbodemfysio. Die vrouw heeft ook aan me lopen trekken haha. Het heeft wel een beetje geholpen, maar helaas niet alles. Ook jammer dat de osteopaat zo duur is, maar misschien toch een keer uitproberen.
Ik had me toen voor beide ingeschreven, maar de bekkenbodemfysio had hier een wachttijd van meer dan vier maanden, dus dat was er nooit meer van gekomen.. Ik kan de osteopaat echt aanraden, er is altijd wel iets wat ze bij mij los kan maken. Vorige keer nog allerlei banden in de onderbuik, ik voel me daarna ook echt ‘losser’. Nogmaals de waarschuwing: het doet flink zeer!