Ik ben dit blog in 2018 begonnen om de endometriose ‘van me af te schrijven’. Er kwam geen kip op dit blog, misschien twintig mensen per maand. Ik had mijn ups en voornamelijk downs, dus af en toe bleef het maandenlang stil en verscheen er geen bericht.

Toch ben ik blij dat ik altijd het blog heb gehouden, want nu heeft het een ander doel. (En heb ik nog de herinnering aan hoe het was). Want gelukkig heb ik inmiddels mijn endo goed onder controle. Het is nu mijn doel anderen met endo te helpen, zodat ze net als mij de controle over hun leven (terug) krijgen.

Mijn verhaal in een notendop

Mijn naam is Karin en ik heb endometriose. Sinds mijn eerste menstruaties heb ik al ontzettend veel pijn. Iedere maand weer. Toen ik dertig werd (letterlijk de dag van mijn 30e verjaardag) werd de pijn zo heftig dat ik amper meer kon lopen. Vanaf toen raakte alles in een stroomversnelling. Iedere menstruatie werd pijnlijker, maar ook werden de periodes daartussen erg pijnlijk. Zo pijnlijk dat ik niet meer kon functioneren en mijn baan kwijtraakte. Ook de hormoonschommelingen en psychische effecten (ook wel bekend als PMS) waren rampzalig. Boos, depressief, ongemotiveerd, kort lontje, verdriet. Misschien vond ik dat nog wel erger dan de (bijna onhoudbare) pijn. (Maar het zal uiteindelijk niet veel schelen).

In 2018 kreeg ik na maanden op zware pijnstilling (en in bed) geleefd te hebben een operatie.

Tijdens de laparoscopie verwijderden ze de ontstekingen aan de voorkant van mijn baarmoeder. Ik bleek endometriose in de meest vergevorderde stadium te hebben. Ze konden niet alles weghalen tijdens die operatie, want helaas zit een groot gedeelte van de endo achter mijn baarmoeder. En daar kunnen ze niet bij zonder mijn baarmoeder er ook uit te halen.

De operatie gaf verlichting op de pijn, maar helaas duurde het maar een half jaar voordat ik weer lag te kronkelen van de pijn op de grond. Inmiddels had ik nieuw werk gevonden en werd weer mijn contract niet verlengd. Gelukkig had ik in 2020 ook goed nieuws: ik was zwanger! Een wonderlijk lichtpuntje in het donkere bos, waar ik al zo lang ronddwaalde. In oktober beviel ik van een gezonde jongen.

De hele zwangerschap had ik geen last van endometriose klachten, maar de endometriose had me blijkbaar gemist want drie maanden na de geboorte van mijn kleine was ze weer in volle glorie terug.

Let the battle begin.. again

Het jaar na mijn zwangerschap begon de strijd tegen mij chronische ziekte weer. Nu met een pasgeboren baby erbij. Wat was het zwaar, maar tegelijkertijd voelde ik me heel gelukkig met mijn kleine man. Het gaf me de kracht om door te zetten. Na meerdere bezoeken aan artsen en gynaecologen, kwam ik er al snel achter dat ik er medisch gezien niet uit zou komen. Dat werd ook letterlijk door de artsen gezegd.

Goed en dan? Ik weigerde om de handdoek in de ring te gooien. Ik wilde van de pijn af. Ik wilde mijn, of in ieder geval een leven terug krijgen.

Ik heb van alles geprobeerd: diëten, osteopaat, acupunctuur, voetreflex, reiki, traumaverwerking, kruiden en vast wel nog iets wat ik hier vergeet. Uiteindelijk ging ik stapje voor stapje mijzelf beter voelen. Ik leerde Reiki en Voetreflex om mezelf te behandelen, gooide suiker en gluten de deur uit, ging langzaam meer sporten.

Hierboven zie je mij in de zomer van 2022. Ik heb voor mijn endometriose bergen beklommen, waar ik ontzettend trots op was. Vorige zomer was de dan eindelijk weer zo ver. Ik ben nog niet waar ik wil zijn, mijn reis gaat door. Maar ik ben al zo blij en trots dat ik weer ‘iets’ van mijn oude zelf terug heb. Ik durf weer te dromen. Dat gun ik iedereen.

En verder

Als je nog meer wilt weten van me, geen probleem:

Wie ben ik?

 • Geboren in Zuid-Holland, woonde daarna in Noord-Brabant, Utrecht, Duitsland
 • Heb nu een huis met tuin in Noord-Holland
 • Doorgaans vrolijk en optimistisch
 • Open, maar ook verlegen

Werk/studie verleden

 • Reiki 1 & 2
 • Voetreflexmassage
 • Hormoon expert via Francisca van den Berg
 • Was van 2017 t/m 2020 pedagogisch medewerker op een voorschool
 • Dáárvoor skilerares in de winter en reisleidster in de zomer
 • Deed veel te lang over een opleiding Social Development Studies in Utrecht

Hobby’s en interesses

 • Wandelen door het bos of over het strand
 • Tuinieren, wilde bloemen en duurzaam leven in het algemeen
 • Blogs, verhalen en brieven schrijven
 • Knutselen met mijn zoontje
 • Archeologie en geschiedenis; met name de Romeinse tijd en de vroege Middeleeuwen (vraag me ook niet waarom)

Houd van:

 • Vrienden, familie en koekjes (niet persé in die volgorde)
 • Uitslapen
 • Vrijheid en gelijkheid
 • Lijstjes

Contact met mij opnemen mag altijd. Stuur een mail naar info@levenmetendo.nl en ik zal zo snel als ik kan terug reageren.

P.s. Op zoek naar snelle en makkelijke manieren om je endometriose symptomen en klachten te verlichten? Dan heb ik goed nieuws voor je:
endometriose symptomen ebook