Opsomming van mijn endometriose klachten

Pijn, vermoeidheid, PMS-klachten, hormonale onbalans, psychische problemen. Het kan allemaal bij endometriose horen. In deze blog vertel ik jullie over mijn persoonlijke ongemakken die door deze chronische ziekte veroorzaakt worden.

In bed door endometriose

De volgende punten zijn puur mijn eigen ervaringen. Ik ben geen expert en ook geen dokter. Ik kan je alleen vertellen wat ik heb ondervonden. Als je vermoed dat je misschien endometriose hebt, raadpleeg dan je huisarts!

Zeer, zeer pijnlijke menstruatie

 Zo pijnlijk dat ik zelfs met zware pijnstillers crepeer. Ik kan het wel uitschreeuwen van de pijn, dit is meestal zo op dag twee en drie van de menstruatie. Laatste keer kwam ik de trap niets eens meer op. Mijn menstruatie is pijnlijker dan die keer dat ik pijn stuitje kneusde en pijnlijker dan de hechting die ik kreeg zonder verdoving. Dat komt omdat de krampen die ik heb continue aanhouden.

Bijna niet pijn vrij

Het duurt nog een week tot na de laatste dag van mijn menstruatie voordat de krampen een beetje weg zijn. Meestal gaat het daarna wat beter, tot aan de tijd dat ik mijn eisprong zou moeten hebben. (Of ik dat ook daadwerkelijk heb, is de vraag). Dan beginnen de krampen. Zeker een week voordat ik ongesteld moet worden, is het full-on. Dat betekent dat maar een kwart van mijn cyclus redelijk klachtvrij is.

Onregelmatige cyclus

Het kan 33 dagen zijn, het kunnen er 60 zijn. Ik kan dus ook niet om mijn ‘meest zware dagen’ heen plannen, want ik weet nooit van te voren wanneer die zijn. Zucht..

Hormoonschommelingen en afwisselende symptomen

De ene keer heb ik last van acné aan het begin van de cyclus, de andere keer aan het einde. De ene keer heb ik super gevoelige en gezwollen borsten, de andere keer niet. Er is geen touw aan vast te knopen.

Lichtflitsen in mijn linkeroog

Zowel de huisarts als de oogarts snappen niet wat er aan de hand is. Ze dachten beiden aan oogmigraine, maar dat zou gevolgd moeten worden door hoofdpijn en dan moeten verdwijnen. Ik zie al drie maanden lichtflitsen in mijn linkeroog en ze lijken niet weg te gaan. Update 2021: de lichtflitsen zijn nooit meer weggegaan. Ze zijn gelukkig wel minder geworden. Ik zie ze alleen nog als ik van een lichte ruimte of buiten naar een donkere ga.

De onverslaanbare draak

Zo noemt mijn vriend me als mijn menstruatie eraan zit te komen. Ik kan echt depressief worden en dat vind ik nog wel het ergste uit dit hele rijtje. Mijn vriend vraagt me soms waarom ik zo moet huilen. Dan heb ik geen idee, want ik kan geen reden bedenken waarom ik zo ongelukkig ben. Ik heb dan ook echt nergens zin in, het huishouden verslonst, ik eet niet en ik wil de deur niet uit. Als ik dan ongesteld ben geweest, is het weer voorbij (en kan ik drie dagen lang mijn huis gaan poetsen).

Nogmaals, dit is mijn persoonlijke ervaring. Ik hoop dat het voor jou allemaal meevalt. Als je over jouw klachten wilt praten, mag je altijd hieronder iets plaatsen of me een persoonlijk berichtje sturen.

1 Comment

  1. […] Ja, welgeteld één. Hoewel ik absoluut tégen de pil ben vanwege alle nadelen, ben ik absoluut niet tegen vrouwen met endometriose en de pil wel slikken. En dat is omdat ik weet hoe pijnlijk endometriose kan zijn. […]

Geef een reactie