9 Behulpzame cadeaus voor iemand die in het IVF- traject zit

Wanneer zwanger worden niet zomaar lukt, is het voor een vrouw en een eventuele partner een optie om een vruchtbaarheidsbehandeling te ondergaan. Een veelvoorkomende behandeling is IVF. Dit is zowel psychisch (het is niet op de natuurlijke manier gelukt, gaat het nu wel lukken?) als fysiek (het halen van de eicellen, hormooninjecties, terugplaatsen van de bevruchte cellen) zwaar.

Speciaal voor die mensen en de lieve mensen zoals jij die een cadeau willen geven, heb ik deze lijst gemaakt. Er staan praktische dingen in, maar niet alle cadeau’s hoeven uit materieel te bestaan. Welk cadeau vind jij het fijnst om te krijgen of te geven?

Slagingspercentage is niet denderend hoog en dat maakt IVF ook zwaar

De slagingskans om zwanger te worden met behulp van IVF is 25-30%, geen al te hoog percentage. Het hele proces en het wachten na de terugplaatsing is dan ook een spannend gebeuren! Een tijd waar iemand of een stel wel wat steun kan gebruiken. Je kan natuurlijk altijd vragen wat je voor iemand kan doen. Misschien kunnen ze iets voor je verzinnen, maar sommige mensen wellicht niet. Of ze zijn te bescheiden om iets te vragen.

Anyhow, een klein gebaar helpt. Al is het alleen maar om te laten weten dat je aan diegene denkt. Een klein cadeautje (of maak het zo bont als je zelf wilt), kan er voor zorgen dat iemand zich gesteund en niet zo alleen voelt. Het geeft bovendien aan dat je interesse hebt en zo laat je merken dat iemand het er best over mag hebben met je. Al zijn er een aantal dingen die je beter niet kunt zeggen..

Laten we snel verder gaan met de lijst:

1. Dagboek, notitieboek of bullet journal

Met misschien een paar mooie pennen of potloden erbij. Als iemand een beetje creatief is aangelegd, weten ze hier wel raad mee. Of iemand er nou in wilt schrijven, tekenen of liever gaat krassen, dat maakt niet uit. Allen werken goed om je hoofd leeg te maken. En dat is fijn, want dan kun je je beter ontspannen en slaap je beter.

2. Maaltijden

Wanneer mensen een drukke of hectische periode in hun leven meemaken, vind ik maaltijden ‘cadeau’ doen een van de beste dingen. Gezond eten is belangrijk en het is geen geheim dat gezond koken (want daar gaat toch behoorlijk wat tijd inzitten) niet altijd even makkelijk is. Terwijl je juist goed voor jezelf moet zorgen, omdat je veel van je lichaam vraagt. Iemand die in het IVF-traject zit, kan zeker wat vitamientjes en mineralen gebruiken (don’t we all?). Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van iemands dieet-wensen en wanneer de afleverservice het beste uitkomt.

3. Boek of tijdschrift

Televisie en Netflix hebben we allemaal, maar hoe fijn is het om af en toe lekker in een hoekje te kruipen en een boekje te lezen? Goed dit is niet voor iedereen weggelegd, maar nog steeds heel veel mensen lezen. Of als ze minder vaak lezen voldoet een tijdschrift in iemand interessegebied ook. Even lekker een andere wereld instappen..

4. Plantje of bloemen

Van kijken naar groen (als in vegetatie) worden we gelukkig. Dat verzin ik niet zelf, dat is wetenschappelijk bewezen. Het werkt rustgevend en zorgt voor meer positieve gedachten. Een wandeling door het bos of park is fijn, maar niet altijd mogelijk. Een mooi plantje of bloemetje kan ook al helpen.

5. Quality-time; een uitje

Naar de bioscoop, een wandeling in het park, een cappuccino drinken, even uitwaaien aan zee. (Niet winkelen, want straks kom je nog babyspullen tegen en dat is niet de bedoeling!). Even lekker eruit en niet bezig zijn met zwanger worden. Plan ook geen achtbanen of een wandeling van 20 kilometer in, het moet nog wel ontspannend blijven! Vraag tijdens het uitje of diegene het over het IVF-traject wilt hebben of het liever even wilt vergeten.

Wel een 0.0 bestellen natuurlijk

6. Oppas voor kinderen of huisdier

Misschien heeft degene die IVF ondergat wel al kinderen en/of een huisdier dat veel aandacht vraagt. Als dat zo is kun je een keer aanbieden om op te passen. Dan kan degene even op adem komen (en gebruik maken van het bad dat al een tijdje geen water gezien heeft).

7. Puzzelboek, kleurboek of legpuzzel

Alles waar je ‘even’ uit je hoofd bent. Je hoeft er geen lichamelijk inspanning voor te leveren, maar je gedachten gaan er toch volledig in op. Lekker even alles de boel laten en focussen op een plezierige activiteit.

8. Massage cadeaubon

Een fertiliteitstraject is stressvol, dat weten we nu wel. En soms is het moeilijk te ontspannen als je zoveel aan je hoofd (en lichaam) hebt. Een massage is dan ook een ideaal moment om even helemaal tot rust te komen. Ook voor degene die niet helemaal bloot willen: bij een hoofd-, schouder- en nek-massage, metamorfose massage of voetreflex massage kan je kleding aanhouden. Ook ideaal om met een vriendin te doen dus!

9. Ontspan-pakket

Het hele traject kan gepaart gaan met heel wat lichamelijke ongemakken. Beter om het zo comfortabel mogelijk te maken! Bijvoorbeeld een kruik, een fijn dekentje of plaid voor op de bank en/of een paar dikke warme sokken (ook al is het zomer. Regenachtige en wat koudere dagen horen ook bij de zomer en ik gebruik mijn kruik bijvoorbeeld het hele jaar door.) Een lekkere (natuurlijke) douchegel, badschuim of badzout is ook heerlijk. Al moet iemand voor die laatste twee dingen natuurlijk wel een bad hebben. Geurkaarsen (alweer wel met natuurlijk parfum) of thee doen het bij mij ook altijd goed. Er bestaan heerlijke theepakketten die gericht zijn op ontspanning.

Stop de spulletjes die je hebt uitgezocht in een vrolijk doosje met een kaartje erbij. Et voila! Je cadeau is klaar om te geven.

Vriendin die IVF doormaakt cadeau

Je ziet je hoeft echt niet moeilijk te doen of veel geld uit te geven. Zit je krap in je geld en wil de ander (nog even) niet afspreken? Dan is dat ook goed. Af en toe vragen hoe het met iemand gaat en of je iets kan betekenen is ook al heel erg behulpzaam en waardevol voor de ander!

Dit waren al mijn ideeën opgesomd. Welke zou jij willen geven of krijgen? Ik zou het ook leuk vinden als je nog aanvullingen hebt, ik heb waarschijnlijk nog wel een leuk cadeau over het hoofd gezien.

Geef een antwoord