Zes maanden na de laparoscopie: terug bij af?

Zo, we zijn een half jaar verder. In juli liet ik me opereren aan mijn endometriose. (Klik hier om dat verhaal te lezen als je het gemist hebt). Ik had stadium vier en ging na de kijkoperatie (laparoscopie) terug naar stadium twee. De gynaecoloog schatte mijn kansen goed in. Ik zou ook ‘normale’ kansen hebben om zwanger te worden.

Litteken na laparoscopie om endometriose te verwijderen
Litteken van laparoscopie na 6 maanden.

Als je meegelezen hebt, weet je dat ik niet zwanger ben geworden. Ik heb mijn ups en downs gehad. Psychisch en fysiek. Ik heb opnieuw moeten accepteren dat zwanger worden niet zomaar lukt. En dan vraag je je af: wat nu?

Ik was namelijk zo hoopvol dat ik na mijn operatie eindelijk die twee strepen op een zwangerschapstest zou gaan zien. Helaas..

Maar dat is niet het zwaarste. Tegen somberheid kan ik vechten. Ik versla wanhoop en pessimisme. Ik ben sterk. Een krijger. Ik zal vechten voor wat ik wil. Natuurlijk voel ik me soms somber, depressief. Ik sla me er doorheen. Ik herpak me, leid mezelf af, gun mezelf wat rust. Dat lukt, al duurt het soms even. Ik ben er trots op.

Ik lijk alleen het gevecht tegen mijn eigen lichaam te verliezen. De pijn in mijn buik en de pijn in mijn rug. Ik kan het niet combineren met mijn leven. De hele kerst heb ik kermend op de bank gelegen, terwijl de rest van het gezelschap gezellig aan het eten waren. Ik niet. Heb amper kunnen eten. Ik voelde alleen maar pijn bij iedere beweging die ik maakte. En dat terwijl ik zwaar aan de pijnstillers zat.

Mijn cyclussen zijn weer heftig geworden. Rond ovulatie krijg ik krampen, daar kan ik nog mee leven. Dan een week voor mijn menstruatie word ik somber. Geïrriteerd. Mijn borsten doen pijn bij iedere beweging, de krampen in mijn buik en rug erger. Ik kan niet functioneren. En dan is mijn menstruatie nog niet eens begonnen! De echte ellende moet dan nog komen.

Mijn menstruatie duurt ongeveer vier tot vijf dagen. Ik ben dus bijna twee weken ziek.

Na een half jaar, ben ik weer bijna terug bij af. Ik ben zo teleurgesteld. Ik had verwacht dat het langzaam terug zou komen. Maar niet zo snel, niet met een half jaar. Dit brengt weer opnieuw verdriet met zich mee. En weer moet ik blijven strijden. Het is zo moeilijk..

p.s. sorry voor het sombere bericht. Ik ben een beetje pissed.
Ik hoop dat jij je beter voelt <3

2 Comments

  1. Zomer vorig jaar heb ik mijn baarmoeder laten verwijderen en dit voor verschillende redenen en onder andere ook endometriose. Er werd een gaatje in mijn navel gemaakt, eentje links en eentje rechts. Nu een jaar later zie ik bijna niets meer van de gaatjes. Ik heb maar een piepklein litteken hier aan overgehouden. Wel heb ik nog regelmatig pijn op een heel specifieke plaats in mijn buik. Maar vandaag ga ik terug op controle!

  2. Bij mij zijn de littekens ook bijna niet meer te zien. Wat goed dat dat bij een hele verwijdering van de baarmoeder ook geen grote littekens geeft. Hoe was het op controle? Hopelijk alles goed ­čĄ×

Geef een reactie


endometriose symptomen klachten handboek

Wil je de laatsts ins en outs weten over endometriose?

Download gratis het handboek

Vind antwoorden op je vragen in dit uitgebreide handboek! Hoe zit de diagnose eruit? Welke behandelingen zijn er? En vooral: wat kan je verwachten? + nog veel meer!